Magyar lány a katari dobogón.

Magyar lány a katari dobogón.
Magyar lány a katari dobogón.
2013.04.19.

Egy peches verseny és egy törölt futam után Kovács Niki nagy izgalommal várta a katari bajnokság következő fordulóját, ami ezen a hétvégén a MotoGP betétfutamát adta.


Versenyzőnk ennél jobban nem is időzíthette eddigi legjobb versenynapját. Mindkét futam után felállhatott a dobogóra, ráadásul nem akármilyen közönség előtt.

Világbajnoki depóban megfordulni nézőként is hatalmas élmény, nemhogy versenyzőként, még akkor is, ha az ember lánya „csak” egy kiegészítő program résztvevője. Nikinek mindez most megadatott a MotoGP 2013-as szezonnyitóján.

Ahogy mindig, ezúttal is két futamot rendeztek a versenynapon, pénteken – az elsőt délután, míg a másodikat késő este, az ismert losaili villanyfénynél.

Niki betartotta a csapatfőnöki utasítást, és egy jó rajt után, kitűnő első köröket futott, így sokáig a második helyen haladt kategóriájában (most is együtt futott a Superbike és a Superstock 600-as géposztály). Később az indiai Ravikumar, akinek az edzések során végig jobb ideje volt, megelőzte a magyar lányt, akinek eközben egy kínai ellenfele is akadt.

Ravikumarnak később gondjai adódtak, ezért visszaesett, míg Nikinek továbbra is keményen kellett küzdenie a második helyért.

„Több előzés volt köztem és a kínai srác között, így volt rá lehetőségem, hogy kitapasztaljam, a pálya második felében én vagyok a gyorsabb. Ezért az volt a taktikám, hogy lekövetem őt az utolsó körben, és a végén megelőzöm. Azzal azonban nem számoltam, hogy a 10-es kanyarban kisodródom, és nagyjából 1,5 másodperces hátrányba kerülök. Ekkor már éreztem, hogy nem lesz egyszerű, de nem adhattam oda ilyen könnyen a második helyezést. Egy nagy hajrának köszönhetően végül bejött a taktikám, és ugyancsak egy hajszállal (egész pontosan 5 századmásodperccel), de összejött az eddigi legjobb eredményem Katarban. Arra pedig végképp nem számítottam, hogy elsőnek Paolo Ciabatti, a Ducati MotoGP versenyigazgatója gratulál majd, akivel még a Superbike világbajnoki sorozatban ismerkedtünk meg 2010-ben, ahol akkor ő volt a szériamenedzser” – foglalta össze Niki az első futam izgalmait.

Az esti verseny előtt az égiek ismét csavartak egyet a történeten, ahogyan két hete is. Akkor az eső miatt törölni kellett a második futamot, ami most is veszélybe került.

Már napközben is többször csepergett az eső – ezért akadt is néhány üresjárat a világbajnoki edzéseken – de az igazi kaland estére futott be. A rajtrácson állva ugyanis, egy perccel a bemelegítő kör előtt esni kezdett, ezért elhalasztották a rajtot. A 10 perces várakozás során többször elállt, majd újra rázendített, de végül elengedték a futamot.

Az első körökben a pálya okozta a legnagyobb fejtörést a versenyzőknek, ami inkább volt saras, mint vizes, köszönhetően a rengeteg homoknak, amit a hatalmas szél a nap folyamán felhordott a pályára.

Niki ismét remekül kapta el a rajtot, bár ezúttal nem tudott lépést tartani kategóriája legjobbjaival, mivel beragadt egy 1000 kcm-es motor mögé. De ezúttal sem motorozott magányosan, a harmadik helyért is komolyan meg kellett küzdenie. Több előzés is volt a futam első felében, de Niki ezután ritmust tudott váltani, annak ellenére, hogy csúszni kezdett a hátsó gumi alatta.

„Körről-körre egyre többször csúsztam meg. Azt gondoltam, még egyszer nem történhet meg az, ami a bajnokság első fordulóján (akkor hibás abroncsot fogott ki), és biztosan én hibáztam, hiszen elég volt néhány centiméterrel elhagyni az ideális ívet, ott már állt a homok a pályán. De sajnos nem így volt, megint drasztikusan elkezdett elfogyni a gumim. Miután összeállt bennem, hogy mely kanyarok a legrizikósabbak, azokban igyekeztem kímélő üzemmódban fordulni, a többiben, viszont beleadtam mindent, ami a csövön kifért. Ez végül arra is elég volt, hogy bő 6 másodperces előnyt szedjek össze.

Nagyon boldog vagyok, hogy végre sikerült kétszer is a dobogón végeznem, az pedig, hogy ez pont a MotoGP-s barátaim előtt sikerült, külön öröm. Nyilván vannak, akik nem tudják, de fotósként és újságíróként régóta követem személyesen a világbajnokságot, és az évek során sok barátot szereztem itt. Mindkét futamot élőben közvetítették a belső tv-s láncon, amit nagyon sokan figyeltek, de voltak, akik a fal mellett drukkoltak nekem, mint például Colin Edwards vagy Marc Márquez apukája. Bízom benne, hogy a hátralévő futamokról hasonló sikerekkel térhetek haza. Hálával tartozom a katari szövetségnek, hogy részem lehetett ebben az élményben.”

Eredmények:

Katari Bajnokság Superstock 600-as kategória

3. forduló

Verseny 1.
1. Rajini Krishnan (IND)
2. Kovács Nikolett
3. Huang Shizhao (CHN)

Verseny 2.
1. Rajini Krishnan (IND)
2. Deepak Ravikumar (IND)
3. Kovács Nikolett

(forrás: Csajokamotoron online)
vissza a hírekhez >>