Csajok a Dakaron

Csajok a Dakaron
Csajok a Dakaron
2013.01.06.

Laia Sanz és Josefina Gardulski egyaránt a motorosok mezőnyében vágnak neki az idei Dakarnak.

Ha az autó- és motorsportokat általában véve a férfiak saját játékterének szokták tekinteni, akkor a Dakarra még inkább igaz lehet, hogy ez a „nagyfiúk külön homokozója”. A világ legnehezebb terepralis viadala még a legkeményebb férfiakat is egészen komoly kihívás elé állítja, törékeny lányoknak ezen a versenyen nincs helyük – gondolhatnánk. Tévesen!

Laia Sanz és Josefina Gardulski idén minden erejükkel azon lesznek, hogy rácáfoljanak erre a közhelyre, és bizonyítsák, igenis, a nők is lehetnek sikeresek a Dakaron. Nem ők lesznek az elsők, hiszen Jutta Kleinschmidt révén már női győztese is van a Dakar-ralinak korábbról, ám a most induló két hölgy a lehető legnehezebb utat választotta – mindketten motorral, egyes-egyedül, csak saját magukra utalva vágnak neki az Atacama-sivatagnak.

Egyikőjük sem kutyaütő persze, nem most kezdik a versenyzést. Eulalia (becenevén: Laia) Sanz korábban több világbajnoki címet szerzett endurance-ban és motokrosszban, tavaly pedig a top40-ben végzett élete első Dakar-raliján, amelyen elindult. Idén egész évben egy makacs lábsérülés hátráltatta, ami a felkészülését is megnehezítette, de most már száz százalékos állapotban vágott neki a futamnak.

Josefina Gardulski – becenevén: Kuki – idén megnyerte a chilei tereprali-bajnokságot a motorosok mezőnyében, vagyis ő is nem egyszer bizonyította már, hogy képes legyőzni a férfiakat is. Számára sem alakult zökkenőmentesen a felkészülés, hiszen az egyik szponzora az utolsó pillanatban mondta vissza a megállapodást, majd Kuki a határátlépés után elkutyult néhány fontos iratot, amire később szüksége lett volna a gépátvétel során, de végül minden a helyére került, így ő is ott volt a szombati rajtnál.

A két Hölgy egyébként eddig még sohasem találkozott egymással, de Laia alig várja a külön női csatát az idei Dakaron. „Még sohasem találkoztam vele, de örülök, hogy most már nem leszek egyedüli női induló, és egy másik lánnyal is összemérhetem az erőmet. Mindketten a saját versenyünket fogjuk futni, aztán meglátjuk, ki nyer a végén” -hirdetett mintegy presztízsharcot a katalán Hölgy.

Az első etap után a 74. (Sanz) és a 157. (Gardulski) helyen állnak a gyengébbik nem képviselői.

vissza a hírekhez >>