Motocross éjjeli lámpánál.

Motocross éjjeli lámpánál.
Motocross éjjeli lámpánál.
2013.03.05.

A hétvégén először versenyzett Qatarban a motorkrossz világbajnokság mezőnye és először versenyzett lámpafénynél is.


Aki követi a MotoGP-t tudja, hogy a gyorsasági motoros világbajnokság első fordulója évek óta Qatarban zajlik - méghozzá lámpafénynél. Az ötlet sok éve pattant ki, amikor a sivatagi országban még a nyár folyamán és nappal rendeztek versenyeket: minek a kegyetlen hőségben motorozni, amikor lehetne este, sokkal emberibb körülmények között is versenyezni.

Mire az ötletből a MotoGP-ben valóság lett, a verseny már nyitófutamként szerepelt a naptárban, ami azt jelenti, hogy az évnek egy olyan szakaszába került, amikor egyáltalán nincsen olyan meleg Qatarban! Az esti versenyeken még a később induló MotoGP versenyzők is fáznak, és nem volt meleg éjszaka most sem az MXVB-nek három nappal február után! A hűvös ellenére a dolog népszerű lett a MotoGP-ben, és egyfajta érdekes ízt ad a nyitófutamnak az, hogy éjszaka zajlik: gyakorlatilag olyan a látvány, mintha egy Playstation játékot néznénk. És az MXVB most ugyanerre játszott. A nyitó futam reflektorok alatt, a sivatag közepén volt.

Debütál az új lebonyolítási rendszer:
Szuperkrosszosodik az MXVB, de egyelőre csak a tengerentúli futamokon. Mit jelent ez? A motocross hagyományaitól eltérően nem két-két futamot rendeznek kategóriánként, hanem egy-egy futamot, plusz egy szuperdöntőt, ahol vegyesen indulnak a legjobb MX1-es és MX2-es motorosok. Így sokkal pörgősebbek és médiabarátabbak lesznek a versenyek. 2014-re az egész vébét így rendezhetik.

Hiányzó pályák:
Könyörtelen volt idén a vébé rendezőgárdája, hiszen nagy hagyományokkal rendelkező európai pályákat spóroltak ki a naptárból. Nincs Lierop, nincs St. Jean d’Angely, nincs Fermo és nincs Sevlievo!!! Utóbbi bombameglepetésnek számít, hiszen látványos, és sokak versenyzőnek tetsző helyszín volt!

Cairoli (Airoh) a "hetedikért" száll ringbe:
Nagyon sűrű idén az MX1-es kategória. 18 olyan állandó tagja van a mezőnynek, akik már nyertek Nagydíjat korábban MX1-ben vagy MX2-ben. Nagyon ütős összeállítással készült mindegyik japán gyártó az osztrákok ellen, ha most nem sikerült megfogni őket, akkor Everts komolyan aggódhat a rekordjaiért. Rájuk kell figyelnie a KTM-es brigádnak

Yamaha: Frossard és Roelants
Suzuki: Strijbos és Desalle
Kawasaki: Paulin és Van Horebeek (Searle)
Honda: Bobrisev és Nagl (Philippaerts)

Végül az éjszakai eredményekről:
MX1 összesített:
1. Antonio Cairoli
2. Clement Desalle
3. Evgeny Bobryshev
4. Ken de Dycker
5. Steven Frossard
6. Max Nagl
MX2 összesített:
1. Valentin Teillet
2. Glenn Coldenhoff
3. Jose Butron
4. Max Anstie
5. Jordi Tixier
6. Dean Ferris

Forrás: MX honlap
vissza a hírekhez >>