Marquez megdöntötte Freddie Spencer rekordját.

Marquez megdöntötte Freddie Spencer rekordját.
Marquez megdöntötte Freddie Spencer rekordját.
2013.05.01.

Sejtettük, hogy a COTA (Circuit of The Americas) pályán a Hondák dominálnak, arra viszont nem számítottunk, hogy lemossák a többieket. Az edzéseket Marquez és Pedrosa nyerte felváltva, bár a fiatal spanyol fölénye megkérdőjelezhetetlen volt. Miután megszerezte az első rajtkockát, új fejezetet nyitottak a történelemkönyvben: minden idők legfiatalabb edzés elsője lett, megdöntve Freddie Spencer rekordját.

Aki Marquez-t Lorenzóhoz hasonlította, és féltette egy esetleges sérüléstől – köztük én is – tévedett. Ő nem Lorenzo, ő egy zseni, csupa nagybetűvel. A versenyen olyan higgadtan követte Pedrosát, majd olyan eleganciával előzte meg, amelyre nincs magyarázat. Az újoncok többsége ilyenkor bukik, felökleli az előtte haladót, vagy marad a biztos második helyen. Marquez nem tartozik a többséghez, belőle egy van, a rá váró karrier pedig megjósolhatatlan. Döbbenetes, hogy a Honda ilyen gyorsan megtalálta az embert, aki méltó utódja lehet Casey Stonernek.
Az igazsághoz hozzátartozik, nem véletlenül akadtak rá, ő a Repsol-tenyészet egyik legkiválóbb példánya. Kilenc körrel a futam vége előtt előzte Pedrosát, aki ezúttal talán még önmagán is túltett, próbálta tartani ifjú csapattársa iramát, de nem sikerült.

Lorenzo alaposan elszúrta a rajtot, harmadik lett, így is megszerezte élete századik dobogós helyezését. Nem hiszem, hogy most labdába rúghatott volna a győzelemért. Csapattársa, Rossi egész hétvégén szenvedett, szinte végig két másodperces hátránnyal küszködött. A helyzet olyannyira elfajult, hogy a rajtsorrendet eldöntő időmérőn, épphogy sikerült megelőznie Aleix Espargarót, aki CRT motorral megy, s a nyolcadik helyről indult. A futamon sem javult a helyzet, a hatodik helyért harcolt Bautistával és Doviziosóval (Airoh), akiktől végül sikerült megszabadulnia, de az előtte haladó Stefan Bradlt már nem tudta utolérni. A verseny végén kiderült, elfuserált hétvége az övé, verseny közben még a féktárcsájából is kitörött egy darab. A negyedik helyen, az ismét fantasztikusan motorozó Cal Crutchlow végzett.
A dobogón három spanyol állt, közülük a legfiatalabb a tetején. Marc Marquez, 20 évesen és 64 naposan, harmincegy év után, átadta a múltnak Freddie Spencer rekordját, aki 20 évesen és 196 naposan minden idők legfiatalabb királykategóriás futamgyőztese lett. Spencer úriember módjára, azonnal reagált a döbbenetes eredményre. A futamot egy imolai hotelszobában nézte, ahol a legendás 200 mérföldes revival-on haknizott a hétvégén, 30 évvel azután, hogy ott '83-ban világbajnokká avatták. Rendkívül boldog volt, és gratulált Marquez-nek.

(forrás:Totalbike online)
vissza a hírekhez >>