Marquez másodszor is MotoGP világbajnok

Marquez másodszor is MotoGP világbajnok
Marquez másodszor is MotoGP világbajnok
2014.10.19

Biztos kézzel

Marquez - az utóbbi idők hullámvölgyei ellenére is - simán behúzta az idei VB-címet. Ez tulajdonképpen jó hír, hiszen innentől jöhetnek az igazi csaták.
Érdemes volt tegnap hajnal négyre beállítani a vekkert, hiszen vasárnap reggel ismét történelmi pillanatot láthattak a motorsport rajongói. Marc Marquez újabb rekordot állított fel, legfiatalabb kétszeres világbajnokkánt lépve a dobogóra.
A Honda hazai pályáján nagy erőkkel készültek az ifjú spanyol címvédésére, mely tulajdonképpen sikerült is, még ha a győzelmet Lorenzo el is happolta a kimondottan rosszul rajtoló Marquez és az egyre jobb formát mutató Valentino Rossi elől.
Az élről egyébként Dovizioso indulhatott, Rossival és Pedrosával az oldalán, s a Doctor nem is tétovázott, a zöld jelzésre ő lőtt ki a legjobban, s már az első kanyarban az élre állt.
A legutóbbi hétvégén - vizes aszfalton - brillírozó Crutchlow Japánban már a második körben eldobta a vasat, s ezzel az esélyt a jó helyezésre, s később Petrucci, Abraham és Hernandez is búcsúzni kényszerült, így kereken húszan fejezték be a futamot. A megritkult létszám ellenére nem volt hiány izgalmakban, elvégre már négy körrel a kezdés után elszakadni látszott a Rossi, Lorenzo, Dovizioso trió a többiektől, míg ezalatt Marquez a bombaformában motorozó Iannonéval küzdött.
Féltávnál azonban alaposan átrendeződtek az erőviszonyok, Lorenzo némi előnnyel haladt az élen, mögötte a védekezésre kényszerülő Rossi, akit Marquez ért utol. Az előzés tétje nem csupán egy pozíció volt, hiszen a spanyol esetleges manővere most a világbajnoki címet is jelentette, s nagyjából tíz körrel a vége előtt támadást is indított.

Parázs oda-vissza előzések zajlottak, mert Rossi nem adta könnyen a helyet, de végül bele kellett törődnie, hogy a fiatal tehetség a pályán és a tabellán is maga mögé utasítja - így Marquez bezsebelte az ezüstöt, s ezzel együtt a legfiatalabb kétszeres világbajnok titulust is.


Mi nézők részben örülhetünk ennek, elvégre innentől nem nyomja már a VB cím terhe a srácokat, vagyis tényleg az adott pozícióért, dobogóért, illetve a legjobb 2015-ös szerződésekért fognak harcolni a további három futamon. Ez alapján reménykedhetünk benne, hogy most hétvégén az Ausztrál Nagydíjon, valamint Malajziában és Spanyolországban is remek csatákat láthatunk a motoros világbajnokság királykategóriájában.

Eredmények - MotoGP, Japán Nagydíj:

1. Jorge Lorenzo (SPA, Yamaha)
2. Marc Marquez (SPA, Honda) + 1.638
3. Valentino Rossi (ITA, Yamaha) + 2.602
4. Dani Pedrosa (SPA, Honda) + 3.157
5. Andrea Dovizioso (ITA, Ducati) + 14.353

A világbajnokság állása 15 futam után:
1. Marc Marquez (SPA, Honda) 312 pont (már világbajnok)
2. Valentino Rossi (ITA, Yamaha) 230 pont
3. Dani Pedrosa (SPA, Honda) 230 pont
4. Jorge Lorenzo (SPA, Yamaha) 227 pont
5. 5. Andrea Dovizioso (ITA, Ducati) 153 pont

(forrás: Sportmotor online)

vissza a hírekhez >>