Káosz a Dakaron.

Káosz a Dakaron.
Káosz a Dakaron.
2014.01.09.

A magyar quados Somfai Mátyásnak egy hajszálon múlott az élete, az utolsó pillanatban ugrott le járművéről, mielőtt az egy két-háromszáz méter mély szakadékba zuhant - így zúzódásokkal megúszta az esetet. A Dakar szervezői tehetetlenek voltak, ezért a mentést a csapata az UNIQA Sandlander alakulata intézte. A dakar harmadik napján egyébként a motorosok és a quadosok az autósoktól és a kamionosoktól eltérő pályán mentek, ráadásul eddig érintetetlen szakaszokon. Az Andok meredek útjain azonban megtörtént a baj, legalább negyven pilóta szenvedett különböző szintű sérülést. Somfaihoz hasonlóan a tavalyi quados győztes, Marcos Patronelli is kicsúszott az egyik hegyi kanyarban.

„A történtek után egy órán át próbáltuk meggyőzni a szervezőket, hogy indítsanak mentőhelikoptert, de azt mondták, mivel Matyi vészjelzője nem küldött jeleket, nem lehet komolyabb a baj. Nagy nehézségek árán megértettük velük, azért nem jelzett, mert a szakadékban megsemmisült – adott tájékoztatást a kaotikus helyzetről Pócsik László, a Sandlander csapatvezetője. – Nehezíti a mentést, hogy autóval szinte megközelíthetetlen a helyszín, a helikopterek meg már nem tudtak felszállni a sötétedés miatt. Totális a káosz, úgy tudom, akad olyan versenyző, akinek végtagtörése van, de nem voltak képesek még segíteni rajta. Az argentin hegyimentők is bekapcsolódnak a munkába.”
A sandlanderesek természetesen rögtön elkezdték szervezni Somfai mentését, ám mivel a szervező ASO képviselői nem rendelkeztek megnyugtató forgatókönyvvel, Pócsik László, Szaller Zoltán és Farkas Nándor az UNIQA Safety Carba ült és elindult oda, ahol a magyar quados balesetet szenvedett.
„Matyival beszéltünk, fáj a jobb karja, felduzzadt, ahol beütötte. Ám viszonylag jól van – tette hozzá Pócsik. – A szervezők egyfajta sorrendet állítottak fel, a súlyosabb sérülteket próbálják menteni először, azt mondták, délután kerülne sor Matyira. Mi viszont nem akarunk késlekedni, elindultunk, s reményeink szerint hamarabb érünk oda hozzá, mint a mentők.”

A Dakar harmadik napján alaposan átrendeződött motoros mezőny. Az élen továbbra is a Hondás Barreda Bort motorozott, és jelentős, 4:41 másodperces előnnyel ért célba. Úgy tűnik, hogy a Despresnek az előző napi esése csak jót tett - akkor egy túl hosszú ugratás után etesett a kormány fölött - és másodikként futott be. A harmadik Marc Coma lett, akinek előző nap a váltókarral akadt gondja, de a San Rafael-San Juan szakaszon lendületesen haladva két perccel Despres mögött végzett.

Az előző napon remekelő Francisco Lopez Contardo a hatodik lett, a második nap bajnoka, Sunderland pedig hatalmasat esett vissza: a 74. hellyel kellett megelégednie.

vissza a hírekhez >>