Hódít a tetoválás.

Hódít a tetoválás.
Hódít a tetoválás.
2013.08.25.

A tetoválásminták állandósága érdekes kérdés, hiszen sokan ezzel fejezik ki érzelmeiket, vallásukat, kaszthoz tartozásukat és még sok minden mást.

Ugyanakkor, különféle trendek és divathullámok is váltogatják egymást, de mindig vannak maradandó, örökzöld minták.A nagyon kedvelt motívumok közé tartozik például a pillangó, a playboy-nyúl, de ott vannak még a tribal minták, és a misztikus figurális dolgok is.

„Nagyon sok olyan minta van, ami napjainkban hódít, ilyenek például a dőlt, francia stílusú szövegek, csillagok, leopárd minták, pin-up témák, amik mind a két nem esetében hódítanak.

Összetettebbnek számítanak például a japán tradicionális ábrák, például a koi pontyok vagy sárkányok, lótusz- és cseresznyevirággal tűzdelve.

A japán témák például megunhatatlannak számítanak több okból is, például hogy tradicionális japán tetováló művészek még mindig léteznek, és örökké tudnak újat alkotni, ugyanazzal a technikával. Ezek a minták nagyon-nagyon régen lettek kitalálva és még mindig aratnak, amit a tökéletességgel lehet magyarázni, a vonalak erejével és a mintákon honoló dramaturgiával.

Vonuló trendek mindig lesznek, így például a tündéreket leváltották a pillangók, a pillangókat a kisebb szövegek, stb...”(Csáki Mihály – Dóró Art Tattoo Park)

„Mindig vannak kedvencek: régen a fekete nonfiguratív minták számítottak slágernek, ezeket most már felváltották a maoriak, amelyeknek sok jelentése van, csak mi nem tudjuk őket, így nonfiként viselkednek az európai ember számára (ezeket általában a kisportolt férfiak szeretik, lényegében esztétikai indíttatással).

A nőknél előnyben vannak a színes virágok, nagy kedvenc a cseresznyefa virág, ami keleti kultúrákban a megújulás jelképe (ezt általában tudják is).

Nemre való tekintet nélkül, szeretik a vendégek a csodalényeket (sárkány, főnix, angyal) és a koi pontyot, amit mostanában tényleg nagyon sokan választanak (ez a gazdagság szimbóluma, ezzel kevesebben vannak tisztában). Korhoz annyira nem, inkább pénztárcához igazodnak a kérések.” (Kis Brigitta – Celtic Moon Tattoo)

„Természetesen vannak trendek, megint csak hangsúlyozom, hogy: sajnos. Talán a mostani trend az ujjtetoválás. Neveket, vagy szavakat íratnak fel az ujjukra, mint például: Love, Shhhh, Juli, Mari, Pista stb… ezeket fiúk-lányok, nők-férfiak is varratják.

A lányok körében „trendi” a csillag, szívecske, pillangó, igazából minden, ami lányos… A fiúknál szintén divat a csillag, valamint különböző sablonos feliratok. Ritka, ami egyedi.

A jó idő közeledtével pedig igazán megmutatkozik, hogy ki az, aki divatból tetováltat, nyáron van szezonja a varratásnak, holott ősszel és télen a legjobb. Kor és nem tekintetében a takarások örökzöldek, a fentebb említett nevek takarása például. Ilyen fajta munkám mindig akad. További ide tartozó állandó motívumok a koi ponty, a sárkány, a lepke, a szív, a fecskék, a csillagok, a tribal, a keresztek, a virágok stb…” (Bencsik Dóra)

Ezt a jelenséget csupán egy tetováló művész cáfolta meg, aki szerint nincsenek állandónak mondható stílusok és trendek, melyek napjainkban hódítanának.

„Ahogyan én látom, jelenleg szerencsére nem jellemző, hogy valamilyen stílus, vagy téma egyeduralkodó lenne. Vannak persze népszerű motívumok, amik örök reneszánszukat élik, mint például a csillag. Lehet telesatírozott, osztott, 3D, vagy kontúr. A „gyúrósok” között a „nonfit” kezdi teljesen kiszorítani a maori minta. Hölgyek körében sok szöveget varrtam mostanság, szép, kalligrafikus betűtípussal. Hosszabb idézettől egészen az ujjon lévő „love”-ig."(Dorogi Péter Viktor – Trike Art Tattoo)

(forrás: CSAM online)

vissza a hírekhez >>