Az edzéselsőség ellenére mégsem Rossi győzött Valenciában.

Az edzéselsőség ellenére mégsem Rossi győzött Valenciában.
Az edzéselsőség ellenére mégsem Rossi győzött Valenciában.
2014.11.09.

Nem kis meglepetésre az újfajta időmérős rendszerben jobbára csak szenvedő Valentino Rossi nyerte Valenciában az év utolsó időmérőjét.

Q1

Alig tíz perccel a tét nélküli negyedik szabadedzés vége után máris kezdődött a MotoGP idei utolsó időmérőjének első szakasza, ahol az volt a kérdés, hogy melyik két versenyző jut be a Q2-be az oda már az első három tréning alapján bekerülő tíz társuk mellé. Az első körök után némi meglepetésre Randy de Puniet vezetett a szabadkártyás Suzukival – igaz, hamar megelőzték őt a többiek. Közülük egy ideig Michele Pirro állt az élen a Ducatival, majd megérkezett Stefan Bradl is, aki utolsó hétvégéjét teljesítette az LCR Honda színeiben.
A német 1:31.506-os idejét végül nem is tudták megdönteni, így ő simán jutott tovább a Q2-be, ahogy a második pozíciót is könnyedén szerezte meg Pirro, miután Bautista hiába próbálkozott, nem bírta megelőzni a bolognaiak tesztpilótáját. A spanyol mögött Redding, Hernandez, Hayden és Barbera volt a további sorrend, míg Aoyama a 18. rajthelyet szerezte meg az új Open Hondával, De Puniet pedig végül a 20. kockába állhatott fel vasárnap a Suzukival.

Q2

Tíz perc szünetet követően megindulhatott a végső harc a pole pozícióért. Az első gyorskörök teljesítése során gyakran változott az éllovas személye: vezetett egy ideig többek között Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Pol Espargaro és Andrea Iannone is, míg a hétvége összes eddigi edzését megnyerő Marc Marquez csupán a 6. helyen tartózkodott az első etapot követően.
A második, egyben végső menetet Rossi nyitotta, de pillanatokkal később már ismét Iannone nevével kezdődött az eredménylista. Marquez el is maradt az olasztól, sőt a világbajnok nem sokkal a gyorsköre befejezése után a kavicságyban kötött ki egy kicsúszásnak köszönhetően, így az már biztossá vált, hogy a spanyol nem gyűjti be idei 14. rajtelsőségét.
Iannone első számú kihívói így a gyári yamahások léptek előre: előbb Lorenzo jött fel közvetlenül a ducatis mögé, de aztán Rossi rukkolt elő az igazi csattanóval, a „Doktor” ugyanis 132 ezreddel megelőzte honfitársát, s ezzel a 2010-es Francia Nagydíj óta először, azaz nagyjából négy és fél év elteltével szerzett ismét pole pozíciót az olasz! Iannone mögött Dani Pedrosa lett végül a harmadik, Lorenzo és Marquez így csak a második sorba állhattak fel a rajtrácsra. A Tech3 versenyzői végeztek a 6. és 7. helyeken Espargaro, Smith sorrendben, majd következett a két gyári Ducati Crutchlow és Dovizioso révén, a sort pedig Bradl, Aleix Espargaro és Pirro zárta.

Vasárnap délután 14:00-kor vette kezdetét 2014 utolsó MotoGP futama Valenciában. Az időjárás nem okozott túl nagy meglepetést a mezőnynek, egész hétvégén hasonlóan szeles, 20 °C körüli hőmérséklet uralkodott. A felhők miatt a csapatok láthatóan felkészültek az esetleges motorcserékre. Az élről Valentino Rossi várhatta a rajtot, mellőle Andrea Iannone és Dani Pedrosa indulhattak. A második sorba Jorge Lorenzo, Marc Marquez és Pol Espargaro kvalifikálta magát. A köridők mind a három napon nagyon szorosak voltak, így minden adott volt egy izgalmas szezonzáróhoz, amin az egyik legnagyobb kérdés az volt, kié lesz az összetett második hely. Iannone nagyon jól indult, lerajtolta honfitársát, mögéjük pedig az ötödik helyről startoló Marquez zárkózott fel. Lorenzo és Pedrosa fértek be a legjobb ötbe az első fél körben. A kamerákon időközben megjelent néhány esőcsepp.
Az első kört Iannone, Rossi, Marquez, Lorenzo, Pedrosa, Crutchlow, Dovi, P. Espargaro, Bradl és A. Espargaro zárták a top 10-ben. A második kör elején belengették az esőt és az esetleges motorcserét engedélyező fehér zászlót. Lorenzo mögött a két Ducati igen meleg pillanatokat produkált a szemerkélő esőben. Az élen a két olasz közben kissé meglógni látszott, különösen Iannone élt a pályán. Az eső nem igazán esett, a pálya jó része felett tiszta volt az ég, így elég vegyesek voltak a körülmények a verseny elején. Az ötödik körben Rossi és Marquez elkezdte tizedenként közelíteni az élen haladó ducatist. Ekkor Iannone, Rossi, Marquez, Crutchlow és Pedrosa fértek be a top 5-be. Dani mögött Dovizioso és Lorenzo voltak közel, a többiek már messze lemaradtak. A hetedik körben Crutchlow visszaesett a hetedik helyre, két kör alatt hárman is átlépték. Az első négy eléggé messze motorozott egymástól, de úgy tűnt, Iannone fogható az élen.
Marquez sorra futotta a verseny leggyorsabb köreit, így Rossinak is csipkednie kellett magát. Közben a „Doktor” csapattársa feljött az ötödik helyre. A tizedik körre az első három teljesen összeért, Marquez pedig egyből lecsapott Rossira. A következő kör elején a bajnok megpróbálta átvenni a vezetést, de az előzés csak a kör közepén jött össze, addig szinte letolta az élről „Crazy Joe-t”. Nem sokkal később Rossi is legyűrte honfitársát, sőt, Pedrosa is utolérte őket, és szintén bemutatott egy előzést. Így Rossi egy Honda-szendvicsbe került 18 körrel a vége előtt. Időközben véget ért a Suzuki hétvégéje, de Puniet kiállni kényszerült. Az eső veszélyének elmúlásával Lorenzo is magára talált, és ő is veszélyes lett Iannonéra. Az előzésre a 15. körig kellett várni, az AC Milan fanatikus nyakán pedig már márkatársai loholtak. Marquez eközben 1,2 másodperces előnyt volt képes kimotorozni az élen, Pedrosa pedig szorosan követte Rossit.
Egy körrel később Iannone rontott és visszaesett. Tizenhárom körrel a vége előtt Smith elesett, a csapatok közben pedig ismét az eget kémlelték, újra megjelent néhány esőcsepp itt-ott a pályán. Ezzel együtt Lorenzo elkezdett lasulni, Rossi pedig kissé gyorsulni. Előbbi Iannonéval együtt ki is jött motort cserélni, pedig nem tűnt elégnek ehhez az eső, elég kockázatos döntésnek látszott ilyen korán cserélni. Pedrosa messze lemaradt csapattársáról és Rossiról. Tíz körrel a vége előtt Marquez, Rossi, Pedrosa, Dovizioso és Crutchlow voltak a legjobb helyeken, igazán szoros csata a két ducatis között zajlott. Az élen nagyon jól tartotta magát a bajnok, akinek egyre közeledett rekordot jelentő győzelme. A pálya első szektoraiban rendre gyorsabb volt, mint a mögötte lévő Rossi, így utóbbi hiába volt jobb az utolsó szektorban, a távolság folyamatosan nőtt közöttük. Hat körrel a vége előtt Lorenzo feladta a versenyt, kiállt a bokszba.
Három kör volt a leintésig, amikor Crutchlow megunta a vonatozást csapattársa mögött, és átvette a negyedik helyet. Közben Aleix Espargaro öccsét próbálta elkapni a hatodik helyért. Az utolsó kör elején Marquez még kört is adott di Megliónak és Laverty-nek. Óriási előnnyel szerezte meg idei 13. győzelmét, ami abszolút rekordot jelentett. Valentino Rossi szerezte meg a második helyet mind a versenyben, mind az összetetten. Pedrosa messze lemaradva csípte meg a dobogó alsó fokát. A Ducati házon belüli küzdelmét végül Dovi nyerte, Espargaróék közül pedig Pol került ki győztesként a csatából. Ezzel véget ért az idei szezon, holnap pedig már a 2015-ös évre készül majd a mezőny ugyanitt.

Marquez végzett az első helyen a végelszámolásban is!

Rossi és a Yamaha újra régi formáját mutatja.

Valencia eredmények:

1 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda 46'39.627
2 Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +3.516
3 Dani PEDROSA Repsol Honda Team Honda +14.040
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati Team Ducati +16.705
5 Cal CRUTCHLOW Ducati Team Ducati +16.773
6 Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +37.884

A Királykategória 2014-es végeredménye:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 362
2 Valentino ROSSI Yamaha ITA 295
3 Jorge LORENZO Yamaha SPA 263
4 Dani PEDROSA Honda SPA 246
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 187
6 Pol ESPARGARO Yamaha SPA 136
7 Aleix ESPARGARO Forward Yamaha SPA 126
8 Bradley SMITH Yamaha GBR 121
9 Stefan BRADL Honda GER 117
10 Andrea IANNONE Ducati ITA 102
11 Alvaro BAUTISTA Honda SPA 89
12 Scott REDDING Honda GBR 81
13 Cal CRUTCHLOW Ducati GBR 74
14 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 68
15 Yonny HERNANDEZ Ducati COL 53
16 Nicky HAYDEN Honda USA 47
17 Karel ABRAHAM Honda CZE 33
18 Hector BARBERA Ducati SPA 26
19 Michele PIRRO Ducati ITA 18
20 Danilo PETRUCCI ART ITA 17
21 Alex DE ANGELIS Forward Yamaha RSM 14
22 Colin EDWARDS Forward Yamaha USA 11
23 Broc PARKES PBM AUS 9
24 Michael LAVERTY PBM GBR 9
25 Mike DI MEGLIO Avintia FRA 9
26 Katsuyuki NAKASUGA Yamaha JPN 4
27 Leon CAMIER Honda GBR 1

(forrás: motogphirek online)

vissza a hírekhez >>