Verona Motorshow 2014

Verona Motorshow 2014
Verona Motorshow 2014
2014.02.06.

Január második felében egyszerre két nagyszabású motorkiállítás is zajlott Olaszországban, egymástól nem is olyan távol. Standunkkal ezúttal Veronában mutatkoztunk be.

A két kiállítás jó ideje két, vezető olasz motoros club rivalizálásáról is szól... A veronai kiállítás parkolójában a két rivális mortoros banda, a Hells Angels és az Outlaws összecsapott egymással és a rendőrökkel.

Egy kis történet a kibékíthetetlen ellentétek előzményeiről:

A padovai Bike Exponak régi hagyománya van, immár 15 éve minden januárban megrendezik ezt a kiállítást. Eredetileg a Hells Angels padovai chaptere rendezett minden évben motorszépségversenyt az olasz városban, majd ebből a rendezvényből nőtte ki magát először a Bikers Life magazinnal közösen szervezett bikeshow, majd a nemzetközi motorkiállítás, a Bike Expo. Ahhoz, hogy a nagy cégeket, a fizetőképes kiállítókat is el tudják érni, a klub lassan háttérbe vonult, így az évek alatt egy „politikamentes” független motoros rendezvény lett, ami többszázezres közönséget vonzott.

Igenám, de a kiállítás szervezői, Paola Somma és férje Francesco Agnoletto, valamint a Bikers Life magazin tulajdonosa és a bike show szervezője, Moreno Persello egy évvel ezelőtt összevesztek. Moreno érthető módon nem akarta feladni a jól prosperáló, hosszú évek során létrehozott sikeres Bike Expot, ami az AMD motorépítő világbajnokság egyik selejtezője is évek óta. Ellenfele Paola, aki évtizedek óta rendezvényszervezésel és marketinggel foglalkozik, szintén ragaszkodott a korábban elért sikereihez, és nyilván a várható bevételhez. Egy nyilatkozatában azt mondta, hogy – ő is - saját gyermekének tekinti a kiállítást.

Paola végül mindössze 80 km-re Padovától, Veronában meg is találta a megfelelő helyszínt, és a Bike Expo Show Padova névhez igencsak hasonló, jól összekeverhető nevet választott: Motor Bike Expo Verona. A történet persze itt még nem ér véget, ugyanis veronában is rendeztek motorszépségversenyt a konkurens custom magazin, a Freeway bevonásával. A Bike Expo névért még megy a harc, és talán ha eldől, hogy ki használhatja tovább, majd az is kiderül, hogy melyik lesz az az egy kiállítás, amelyik a szokásos januári időpontban életképes marad.

Azt hogy pontosan hogy kerül a képbe a Hells Angels MC és az Outlaws MC bandaháborúja, csak a résztvevők tudhatják. Valószínűleg a kiállításokhoz nincs köze, hanem a területi érdekeltésgekért, folyik a harc Olaszországban is a két klub között. Az biztos, hogy két évvel ezelőtt már volt egy verekedés a padovai kiállításon, amikor egy Hells Angels tagot megkéseltek az ellenséges banda tagjai. Bolzanoban pedig egy halálos áldozatot követelt egy korábbi lövöldözés.

Azóta minden évben nagy létszámmal demonstrál mindkét klub Padovában. Idén sem volt ez másként, a Bike Expo környékén 300-400 fővel volt jelen minkét csapat, és a rendőrség folyamatosan ellenőrizte az autópályákat, hogy megelőzze a bajt. Talán épp a látványos rendőri jelenlét miatt, a klubok ezúttal Veronában (is) adtak egymásnak randevút. A kiállítás előtti hatalmas parkolóban csaptak végül össze, miután áttörték a rendőrség élő kordonát. A rendőrök közül huszan könnyebb sérüléseket szenvedtek, két csendőrt kórházba kellett szállítani, és a város helyettes rendőrkapitánya is megsérült.

A kiállítás a balhétól függetlenül lezajlott. A látogatóknak és a kiállítóknak is meg kellett hozniuk a nehéz döntést, hogy hova is menjenek idén. A program nagyjából megegyezett mindkét helyen: sok -sok kiállítói stand, motorszépségverseny, hot rod bemutató, motoros kaszkadőrök, sportversenyek, szép lányok.

Idén az AMD motorépítő világbajnokság selejtezője a veronai motorszépségverseny lett. Ennek köszönhetően, illetve a sturgisi világbajnokságon való részvétel reményében Veronában állítottak ki a nagy nemzetközi műhelyek, és az olyan híres motorépítők, mint az amerikai Jesse James a West Coast Chopperstől, Russel Michell az Exile Cycles tulajdonosa, és az Orange County Choppers, a német Marcus Walz a Walz Hardcore Cycles tulajdonosa, az angol Mark Battistini a Battistinis Custom Cycles tulajdonosa, valamint a svéd Peder Johansson a Hogtechtől. De ott volt Cory Ness, Fred Kodlin, a svéd sinners és a svájci Bad Boys is.

A veronai kiállítás szervezői szerint a veronai kiállításon csaknem ugyanannyi látogató volt idén, mint tavaly Pádovában, míg a régi kiállításon 70%-kal visszaesett a közönség létszáma.

További képeket a linkre kattintva tekinthetsz meg a galériában.

(forrás: Nana cikke alapján)

vissza a hírekhez >>