Toyota a motorok közt.

Toyota a motorok közt.
Toyota a motorok közt.
2013.03.06.

Az első, még nagyon homályos információk alapján szinte semmit nem tudtunk az i-Road Conceptről, azt azonban sejteni lehetett, hogy középszerűt nem alkotnak a japánok.


Egy hónapja csak egy szinte semmit nem mondó fotót és nulla technikai részletet cseppentettek be nekünk, hogy éppen csak kapjuk fel a fejünket: a városi mobilitás piacára egy elektromos háromkerekűvel érkezik a Toyota. Most itt a kész koncepció (persze, számítógéppel készült képek, de akkor is: ezek alapján konkrétan el lehet képzelni a járgány részleteit) és néhány technikai adat is.

Az i-Road két személyt szállíthat, akik hagyományos, autó-szerű ülésekben, de egymás mögött foglalnak helyet. Így a jármű teljes szélessége 850 milliméter, vagyis teljesen normálisan el lehet vele férni a kocsisorok között. (Összehasonlításképpen a versenytársnak tekinthető Renault Twizy 1'230 milliméteres, tehát egészen más dimenziót képvisel a forgalomban.) A teljesség kedvéért: az i-Road hossza 2'350, míg magassága 1'445 milliméter lesz.

A következő érdekes fejlemény a futómű terén érkezik: az "Active Lean" névre keresztelt rendszer a Piaggio MP3-hoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy az elöl két-, hátul egy keréken gördülő i-Road rendesen, motorként bedőlve kanyarodhasson. Meglepő módon a 2 kilowatt teljesítményű elektromos motor a két első kereket hajtja. A hatótáv az első információk szerint értelmezhetetlenül alacsony (remélhetőleg valamilyen elírás lesz mögötte...), hiszen 30 kilométer/órás állandó sebességgel 50 kilométert tehet meg az i-Road. Az pedig pont nem elég semmire...

Hiába telik csupán három órába az akkumulátorok teljes feltöltése, ezzel az adattal még városon belül is lehetetlennek tűnik a közlekedés. Egy elővárosból történő ingázásra pedig végképp alkalmatlan az i-Road. Persze ettől még lehet hogy lesz rá kereslet Nyugat-Európában, hiszen a Renault Twizy is egészen szépen fogy - főleg kormányzati szervek és állami hivatalok vásárolják a zsúfolt belvárosi feladatok elvégzésére.

A Toyota a Genfi Autószalonon mutatja majd be a koncepciót, amelyet a hírek szerint 2014-ben már piacra is kíván dobni. Az ára egyelőre ismeretlen, de mint technikai különlegesség, nyilván igen borsos lesz. Addigra remélhetőleg valamit faragnak a hatótávon - de felfelé! Elektromos japán háromkerekűekre kiéhezett olvasóink számára pedig íme az i-Road genfi kedvcsináló kisfilmje:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DZQI-fevABY

vissza a hírekhez >>