Quadosok a katasztrófavédelemben

Quadosok a katasztrófavédelemben
Quadosok a katasztrófavédelemben
2013.10.14.
Nehéz terepen bizonyított az új központi polgári védelmi szervezet, amelynek munkáját quadosok is segítették Bélapátfalván.

A Logisztikai Ellátó-szállító Központi Polgári Védelmi Szervezet tartotta rendszerbeállító gyakorlatát október 11-12. között Bélapátfalván. A speciális felszereltséggel és felkészültséggel rendelkező könnyű szállító egységet tizenhat megye hatvanhárom szakembere, huszonnyolc quad, tizenhat különleges felépítményű terepjáró képességű nagyterepjáró, két kétéltű jármű, egy lánctalpas felderítő és egy helikopter alkotja.

A bekövetkezett természeti vagy civilizációs katasztrófák elhárításához indokolt létrehozni egy különleges szakképzettséggel rendelkező logisztikai-szállító egységet, amely alkalmas a beavatkozó erők és eszközök szállítására és egyéb feladatok végrehajtására: emberek, állatok, vagyontárgyak kimenekítésére, sérültek mentésére, élelmiszer, védőital és speciális felszerelések szállítására, felderítésre, eltűntek felkutatására. A logisztikai-szállító központi szervezet nehéz terepviszonyok között, mocsaras, havas területeken, szűk erdei vagy hegyi utakon is alkalmazható. A szervezet a rendelkezésre álló technikai eszközök (keskeny tengelytáv, kétéltű) alkalmazásával olyan körülmények között is el tudja látni szállítási-ellátási feladatait, amelyek közt a közúti forgalomra tervezett járművek nem használhatóak.

A könnyű szállító egység különlegessége abban rejlik, hogy rendelkezik önálló vezetési ponttal és saját kommunikációs hálózattal. A technikai eszközök összértéke megközelíti a 225 millió forintot, ezek az önkéntesek tulajdonát képezik. A rendszerbeállító gyakorlatot harminc négyzetkilométeres területen rendezték meg, az arra kidolgozott feladatokat 345 méteres szintkülönbségű terepen kellett végrehajtani.

A kétnapos gyakorlat csütörtökön este tíz órakor kezdődött a résztvevő állomány értesítésével, a csapatoknak péntek reggel fél hétre kellett Egerbe érkezni, ahol regisztrálták magukat, majd munkavédelmi oktatáson vettek részt. Ezt követően indultak a gyakorlat helyszínére, a bélapátfalvai térségbe. A Lakvölgyi tó mellett megalakult a vezetési pont, innen irányították a gyakorlatot annak vezetői.

A gyakorlatot Csontos Ambrus tű. mk. dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője nyitotta meg, mint mondta, örül annak, hogy ilyen sok önkéntes megjelent. A gyakorlat résztvevőit Tamasi Deli Liliána, a bélapátfalvai járási hivatal vezetője is köszöntötte. Jackovics Péter tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigaztatóság Műveletirányítási Főosztályának vezetője kiemelte, hogy az országban egyedülállóként alakult meg az önkéntesekből álló központi polgári védelmi szervezet. A rendelkezésükre álló speciális járművek hozzájárulnak ahhoz, hogy a nehéz terepen végzett mentés még hatékonyabb legyen. Árvízi védekezésnél szaktudásukkal és különleges szállító eszközeivel részt vehetnek a homokzsákok védműveken történő szállításában, a hóval elzárt településen a lakosság ellátásában, bonyolult hegyi területen pedig a speciális mentésekben. A főosztályvezető ezután átadta a központi polgári védelmi szervezet megalakítási tervét Klausmann Viktor parancsnoknak és Mészöly Tamás parancsnokhelyettesnek.

Ezt követően vette kezdetét a terepgyakorlat: a csapat tagjainak elsőként árvízi védekezésnél kellett bizonyítaniuk szaktudásukat, az előírt feladatokat a hamarosan megalakuló Tarna és a Bélkő Járási Mentőcsoportokkal együtt hajtották végre. A nyúlgátépítéshez, a bordás megtámasztáshoz és az épület bevédéshez a központi szervezet tagjai quadokkal szállították a homokzsákokat. A következő gyakorlati elemnél a szervezeteknek egy speciális járművel, úgynevezett kétéltű segítségével kellett egy vízbe esett embert kimenteni. A gyakorlat következő állomásán quadok és tehergépjárművek segítségével tisztították meg a terepet az állomány tagjai: forgalmi akadályt jelentő fákat távolítottak el az útról láncfűrész segítségével. A fás, erdős területen sérülteket is találtak, akiket a mentőszolgálat munkatársai láttak el, őket szintén speciális gépjárművekkel szállították el.

A gyakorlat szombati napi helyszíne a bélapátfalvai Bélkő-hegy és a régi kőbánya volt. Az első jelzést a csapat reggel nyolckor kapta, e szerint egy tizenhat fős diákcsoport túrázás közben eltévedt. A közelben tartózkodó mentőcsoport sietett a bajbajutottak megsegítésére, akik közül többen is megsérültek. A mentőszolgálat munkatársait speciális quadokkal jutatták el a mentőcsapat tagjai a sérültekhez, akik azonnal ellátták őket. A következő helyszín a Bélkő-hegy volt, itt a feltételezés szerint három kerékpáros túrázó felfedezett egy barlangot, ám egy ismeretlen eredetű vírus megtámadta a szervezetüket. A fertőzés tünetei: láz és kiütés, valamint eszméletvesztés, amely miatt a mélybe zuhantak. A helyszínre riasztott mentőegység tagjai csak gázálarcban és speciális védőfelszerelésbe öltözve léphettek be a fertőző zónába. Az életmentést követően mentesítették a fertőző anyagtól a bent dolgozó mentőerőket. A következő gyakorlati szituációban túrázás közben egy ember kútba, kettő pedig egy régi bányavágatba zuhant. A sérülteket barlangi mentőeszközök és hordágy segítségével hozták fel a mélyből. A legutolsó gyakorlati helyszínen a hegyoromra gyerekek másztak fel, és nem tudtak leereszkedni. A mentőerők alpintechnikával, kötélpályán mentették ki őket szorult helyzetükből.

A gyakorlaton olyan gyerekek alakították a sérülteket, akik a katasztrófavédelemhez jelentkeztek közösségi szolgálatra, a most terepen töltött órák beleszámítanak közösségi szolgálatukba.

A Logisztikai Ellátó-szállító Központi Polgári Védelmi Szervezet rendszerbeállító gyakorlatát Jackovics Péter tű. alezredes, műveletirányítási főosztályvezető megfeleltre értékelte.

Egy kis ízelítő a gyakorlatból:
vissza a hírekhez >>