Mit kell tenned, ha már nem tudsz motorra ülni?

Mit kell tenned, ha már nem tudsz motorra ülni?
Mit kell tenned, ha már nem tudsz motorra ülni?
2022.11.02.

A felszereléseddel és a motoroddal elég sok tennivaló akad, ha tavasszal úgy akarod elővenni, hogy azonnal használható legyen!

Először nézzük a sisakot! Néhány általános tudnivalót nem árt a fejedbe vésni, mit, hogyan ajánlatos tenni a jól bevált tökfödővel, ha tavasszal nem egy lepukkant egérfészket akarsz a helyén találni!

.

Bukósisak ápolás-karbantartás

Az egyik, ha nem a legfontosabb védőfelszerelésünk a bukósisak. Ennek ápolása és karbantartása mind higiéniai-, mind pedig biztonsági szempontból kiemelkedően fontos a használat során és a téli álom alatt is.

Amikor már összeszedted az összes szántóföldi bogarat és belvárosi port, szintén a tartósság és a megfelelő láthatóság érdekében érdemes a plexit és a beépített napszemüveget alaposan letakarítani (ajánlott termék: KATT IDE!)! A mindennapokban elég lehet csak kívülről áttörölni, de egy időszakonkénti, alaposabb tisztításhoz szereljük le a sisakról plexiket a karbantartáshoz! Arra is figyelnünk kell, hogy milyen rongyot papírt használunk! Ha például a boltban kapható, legolcsóbb budipapírral kezdjük sikamikálni... nagy valószínűséggel összekarcoljuk, vagy a tisztítást követően szöszös, foltos marad, (ajánlott termék KATT IDE!)!

Akár egyszínű, akár csicsás... akár fényes akár matt a sisakunk, legmutatósabb mindenképp tiszta állapotban lesz! Ehhez szintén kitalálták a tudósok a megfelelő tisztítószereket (ajánlott termék KATT IDE!). Tisztítás közben, ha sérülést fedezünk fel ...vagy eszünkbe jut, hogy töröltünk egy rendeset valahol a flaszteren, lehetőség szerint ne használjuk tovább kedvenc tökfödőnket, mert a meggyengült héjszerkezet nem biztos, hogy kibírja a következő perecet!

Időközönként, használat közben és a hosszabb kényszerpihenők előtt a bélést is szakszerűen takarítsuk ki (ajánlott termék KATT IDE!). A legtöbb sisakból már könnyedén kivehető mind az arc és a fejpárna is, így könnyebb lesz ezek tisztítása (ajánlott termék KATT IDE!)! Tároláshoz, szállításhoz mindenképp használjuk a sisakhoz kapott zsákot és lehetőlegne hagyjuk a hidegben, nedves helyen... illetve a hosszú napozás sem hasznos, ha csak nem egy selejtezésre szánt darabot akarunk még jobban tönkrevágni!

Mindezeket betartva hosszú távú partnerként tervezhetünk tökfödőnkkel!

.

.

Következő legyen a ruházat, felszerelés, amivel foglalkoznunk kell valamelyest.

Most szépen húzzuk elő gönceinket a garázs sarkából, ahova nedvesen, félig elázva, beleizzadva ledobtuk az utsó kanyar után... bár lassan már a gyönyörűen fejlődő penészgombatelepek halovány virágaikkal igen szép látványt nyújtanak a sötét garázs-zugban, de ha most nem teszünk valamit, tavasszal igen gazdag szaporulattal találhatjuk magunkat szemben!

Motoros ruházat ápolás és karbantartás.

A hidegebb idő beálltával több csoportra oszlik a motorosok, quadosok tábora. Van, aki leteszi a vasat egy hosszabb, téli pihenőre, van aki folytatja a közúti motorozást és van aki most veszi elő cross motorját, quadját .

Ami viszont mindenkire vonatkozik, hogy a ruházatát megfelelően tisztítsa, ápolja, készítse fel a megfelelő tárolásra, vagy akár a zordabb időben történő használatra!.

A textil és bőrcuccok ápolása ugyan olyan fontos, mint a motorok karbantartása, hogy sokáig megfelelő társunk legyen.

Néhány gyártó jelölése alapján engedi a mosógépben való kíméletes mosást speciális mosószerrel (ajánlott termék KATT IDE!), öblítő nélkül, protektorokat, béléseket eltávolítva. Többnyire azonban a kézi tisztítás a javasolt, mert a textil ruházatok vízzáró-, lélegző rétege viszonylag könnyen károsodhat a mosógépben. Legjobb megoldás, ha langyos, vizes szivaccsal töröljük át felszerelésünket…!

Bőrcuccokhoz létezik többféle, speciális tisztító varázs-szer (ajánlott termék KATT IDE!), amivel kíméletesebb a felkenődött rovarvilág tetemmaradékainak eltávolítása.

Ha megvagyunk a tisztítással, töröljük szárazra és jöhet az impregnálás (ajánlott termék: KATT IDE!), viaszolás ( ajánlott termék: KATT IDE!). Felsoroltak használhatók kesztyűkre, kabátokra, nadrágokra, de akár a ruházat felett hordott, neoprén kiegészítőkre egyaránt.

Mosógépes- és kézi mosásnál, áztatásnál egyaránt ügyeljünk a tépőzáras részekre (zárjuk össze azokat), illetve a modernebb kesztyűkön az „okos ujjakra”, műanyag protektorokra,... mert a dörzsöléstől sérülhetnek, megkophatnak.

Az aláöltözőket és maszkokat a gyártó által javasolt kíméletesebb módszerekkel tisztítsuk!

Minden tárolásnál különösképp figyeljünk arra, hogy cuccaink legyenek jól kiszárítva, leápolva! Kabátokat, nadrágokat ne a szekrény aljába és ne a garázs sarkába dobjuk, lehetőleg ne szűkös helyre hajtogassuk, hanem egy termetes vállfára helyezve jól szellőztetett helyen pihentessük a soronkövetkező bevetésig!

.

.

Következő kérdés: Mi legyen a motorral? Letárolnád télire?
.
... szóval ha túljutottunk az rossz időjárás okozta stresszhelyzeten, akkor egy kicsit tekintsünk előre: jön a hidegfront! Viharos erejű széllel, napközben is fagypont alatti hőmérséklettel... Mármost a fészerbe hajított motornál nincs röhejesebb, úgyhogy néhány jó tanács, mivel téliesíthetnéd legjobban leállított vasparipádat!

Ha úgy döntesz, leteszed a vasad, figyelj a következő, jó tanácsokra!

Tisztítsd le alaposan kedvesed minden porcikáját!
Használj megfelelően hatékony motormosókat, majd következzék az ápolás! ... plexire, fényes műanyagra, matt műanyagra, bőrülésekre krómozott- és alu kiegészítőkre, könnyen korrodáló felületekre, felnikre, láncokra... mindenre megtaláltuk Neked a legmegfelelőbb varázsszert!
Jelzem, hogy nem mindig elegendő a tisztavizes fröcskölés... sőt esetenként káros is lehet, hisz az odatapadt kitinpáncélosokkal nem csak a sisakodat karcolhatod össze, hanem a motorod gyönyörű dukkóját is.

Az említett folyamatokhoz előszeretettel használd a MucOff, Motul, valamint S100 általános- és lánctisztító termékeit!
.............
.
..

.
.
Ápold is, kenegesd is szakszerűen... a megfelelő helyeken és a megfelelő szerekkel!
MucOff protektor, Kettenmax lánctisztító berendezés és Xado, speciális kerámiaadalékkal ellátott lánckenő termékeink majdnem mindenben a segítségedre lesznek!
.
..
..
.
.
.
A karbantartás végeztével a motort helyezd el, zárd le biztonságosan, hogy erőteljesen védve legyen az idegenektől és persze az időjárás káros hatásaitól! Polisport és Bike Lift állványok, Abus, prémium kategóriás motorlezárók most még kedvezőbb áron (Katt) és B-Star Akciós ponyvák (Katt) ponyvák megfelelően vigyázzák majd kedvenced téli álmát a zordabb hónapokban.
.
...................................
.
..

..
.
Már letételkor gondolnod kell viszont arra, hogyan tudod megelőzni a tavaszi, szezonkezdettel együtt járó bosszankodást, indítási nehézséget!
.
Négy nyomós érvet felsorolok, hogy miért használj 100-as benzint, belelöttyintve egy kevés üzemanyag stabilizátort! (ajánlott termék: KATT IDE!)
  • -biztosítja a motor könnyű indítását
  • -a motor hosszabb üzemszüneteiben is megóvja az üzemanyagrendszer állapotát
  • -megtartja az üzemanyag eredeti minőségét
  • -eltávolítja a kondenzált vizet és a jégkristályokat az üzemanyagból

Üzemanyag témakörben megoszlanak a vélemények a Motorosok jól bevált módszereivel kapcsolatosan. Ami viszont biztos, a benzincsapot mindenképp zárd el és a benzinhez adj tartósítót!

Így biztosan elindul tavasszal a motorod anélkül, hogy a teljes üzemanyagrendszert tisztitanod kellene!

.

Bocsánat, majdnem elfelejtettem...! Jöhet még ez a "lemerült az akkumulátorom és nem veszi a töltést" téma is! Ha nem akarsz hasonló helyzetbe kerülni, rendkívül kedvező áron tudunk intelligens akkutöltőket, csepptöltőket ajánlani! (ajánlott termék: KATT IDE!)

Téli tárolás ajánlat:
Nincs megfelelő helyed? Nem akarod, hogy a motorod a téli hónapokat igen zord időjárási viszonyok közt töltse a szabadban?
8.000 Ft/hónap költségért raktárunkban tároljuk kedvenced. Havonta az akkumulátorodat egy regeneráló-töltő berendezéssel zaklatjuk, nehogy elfelejtse, tavasszal mi lesz majd a dolga!
Külön kérés alapján elvégezzük a szükséges karbantartási-, ápolási feladatokat! Ha szeretnéd, a következő szezont kezdhetjük majd egy általános átvizsgálással, felkészítéssel!
.

.
.

Most dióhéjban ennyit a téliesítésről!

Ne feledd viszont a következőt! Ha idővel jönnek a motorozás hiányával kapcsolatos, elvonási tüneteid, ezek kezelésére ugorj be valamelyik quad parkunkba és csapass egyet, bármilyen legyen is az időjárás!

Időpontot IDE KATTINTVA egyeztethetsz!

.................

vissza a hírekhez >>