Mire ügyelj, ha éjszaka motorozol!

Mire ügyelj, ha éjszaka motorozol!
Mire ügyelj, ha éjszaka motorozol!
2013.02.20.

Az éjszakai motorozás fantasztikus élmény. Lecsendesedik a forgalom, a nappali hőség után felfrissül a levegő, érezni a kipárolgó föld, az erdő illatát. Szinte úgy érezzük, egyedül a miénk az út… vagy mégsem? Villanó szempár figyel ránk az árokszélről, lyukat éget retinánkba a vakító reflektorral érkező autó, és bizonytalan kerékpáros tűnik fel a semmiből. Az éjszakai motorozás nem veszélytelen dolog, ezért biztonságod érdekében fontold meg tanácsainkat.

  1. Éjszaka soha ne használj sötét plexit vagy napszemüveget! Ha sötétben is vezetned kell, vigyél magaddal színtelen csereszélvédőt. Könnyebb a helyzetük azoknak, akik beépített napellenzős sisakot használnak. Próbáltad már sárga lencsés szemüvegben?

  2. Jó a szemed? A biztonságos éjszakai vezetéshez látnunk kell a szembejövő autók vakító fényszórója mögötti gyengébb fényben is. Ehhez szükséges, hogy az erős fény okozta káprázásból a szem hamar adaptálódjon.

  3. Tartsd tisztán a bukósisak és a motor szélvédőjét, valamint a fényszórókat is. A piszkos, maszatos vagy karcos plexin megtörik a fény, így homályosítja látását.

  4. A világítás csak akkor működik hatékonyan, ha beállítjuk lámpánkat. Utassal, csomagokkal terhelve se világítson a lámpa túl magasra, mert akkor a közvetlenül előttünk lévő út gyakorlatilag sötétben marad, míg a távolban egy halványan bevilágított területet kapunk.

  5. A fáradt vezető veszélyes vezető! Álmosan nem tud koncentrálni és hosszabb lesz reakcióideje.

  6. Használd a távolsági fényszórót! Ha nem jön szembe senki vagy nem épp valaki mögött haladsz, akkor lakott területen kívül mindig kapcsold fel a reflektort.

  7. Vegyél vissza a tempóból és növeld a követési távolságot. Az éjszakai vezetés reakcióideje másfélszerese a nappal jellemző értéknek. A távolsági fénynél a belátható úthossz 120-150 méter, míg tompított fénynél 40-50 m-re rövidül.

  8. Látszani! A motorkerékpár mérete lényegesen kisebb, mint egy autóé, ezért sokkal nehezebb észrevenni, különösen sötétben. Kövess el mindent, hogy a lehető legjobban látszódj! A fekete bőrdzseki beleolvad a fekete éjszakába. Viselj világos, vagy fényvisszaverő elemeket is tartalmazó ruházatot. Ugyanez igaz a bukósisakra.

  9. Ne haladj az út szélén, mert ott rendszerint töredezettebb az aszfalt, másrészt ott bukkan fel a legtöbb váratlan akadály.

  10. Soha ne nézd a szembejövő autó fényszóróját. Szemeddel ilyenkor az út jobb szélét kövesd. Figyeld a dombtetőkön, kanyarokban és kereszteződésekben felvillanó fénycsóvákat, ezek előre jelzik a közeledő járműveket.

(forrás: motorrevü)

vissza a hírekhez >>