Fogd vissza magad!

Fogd vissza magad!
Fogd vissza magad!
2013.03.08.

Hála a hatóság és a különféle társadalmi szervezetek munkájának, hazánkban viszonylag alacsony a motoros balesetek száma, a többség szabályosan, beöltözve rója a kilométereket, és tiszteli a többi közlekedőt. Igen ám, de a tavasz necces időszak, az elmúlt években sajnos barátok, testvérek, honfitársak népes táborától kellett végső búcsút vennünk, és sokan vannak, akik máig viselik a balesetek egészségügyi következményeit. Hogy az idén elmaradjanak a fekete hetek, kérjük, fontoljátok meg az alábbiakat:

Csúúúszik!

Bár a mínuszok – reméljük – elmúltak, az aszfalt még mindig nagyon hideg, így a gumik tapadása fényévnyire áll az ideálistól. Ezért kanyarban legyetek nagyon óvatosak, és számoljatok jelentősen megnövekedett féktávval az autók mögött, a zebrák, illetve kereszteződések előtt, no meg a lányok és a kocsmák mellett.

Lyukas!

A téli és tavaszi időszak szörnyű igénybevételt jelent az aszfaltnak, mert az eső vagy az olvadó hó, befolyik az aszfalt réseibe, s ha jön egy fagy, a táguló víz szétrepeszti a burkolatot. Ebből fakadóan jobb fokozottan figyelni a rég nem látott szakaszokon, mert ott is lehetnek kátyúk, ahol korábban nem voltak.

Nem számítanak rád!

A téli időszakban az autósok elszoktak a motorosoktól, ezért minden érzékszervedre szükség lesz a túléléshez. Menet közben koncentrálj a forgalomra, viselj feltűnő ruházatot és légy résen, mert
- megeshet, hogy az autós balra kanyarodásnál nem figyeli a tükröt, és eléd fordul, miközben előzöl,
-esetleg kóvályog a sávban vagy a sávok között, és elsodor,
-vagy sávváltásnál csak belepillant a tükörbe, és nem vesz észre a holttérben.
Az autósok mellett a gyalogosokat is tartsátok szemmel, főleg a sávok közötti előregurulásnál, mert előfordulhat, hogy valaki az álló kocsisorokon átvágva kel át az úttesten.


Ne balhézz!

Az autósok túlnyomó többsége kedves és előzékeny a motorosokkal szemben, de az elmúlt hónapokban még a legempatikusabb sofőrök is elfelejtettek minket. Adjunk hát időt nekik, hogy alkalmazkodjanak hozzánk, ha nem húzódnak félre, esetleg hibáznak, legyünk toleránsak! Ha jó benyomást keltünk, a jövőben még inkább oda figyelnek majd…

Adj időt magadnak!

A téli hónapok során még a legrutinosabb rókák is berozsdásodnak, ezért kell pár nyugodtan végig motorozott nap, amíg újra „visszajönnek” és berögzülnek az alapvető mozdulatok. Tanúsíts hát önuralmat, akár egy nindzsa, és apránként készítsd fel magad a kanyarok elleni küzdelemre.

Rakd rendbe a motort!

Ha nem volt időd a karbantartásra, inkább nyeregbe se szállj, felesleges lenne műszaki hibák miatt kockáztatnod az életed, a géped pedig igényli a törődést. Szánd rá az időt a szemlére, állítsd be a guminyomást, kend be a láncot, ellenőrizd az olaj- és hűtőfolyadék szintet, a teleszkópok szimeringjeit, a fékeket és a lámpákat stb-stb. Csak akkor kelj útra, ha minden rendben van, mert a közúton nem csak a saját épségedet kockáztatod.

Öltözz fel!

A napsütés megtévesztheti az embert, de ne dőljetek be, még nagyon hideg van, és a szervezet nem arra lett kitalálva, hogy a fagyos huzattal dacoljon. Egy nátha még nem a világ, de rendes öltözék nélkül ilyen időben simán jöhet egy fincsi ízületi vagy vesegyulladás, ami már kevésbé mulatságos. Szintén figyelembe kell vennünk, hogy elgémberedett tagokkal, ujjakkal nehezebb kezelni a motort, így nem megfelelő ruházatban veszélyesebb a közlekedés. Természetesen protektorok nélkül soha ne üljünk motorra.

Forrás: Sportmotor

vissza a hírekhez >>