EUfória: kötelezõ ABS-t minden 125-nél nagyobb motorra?

 EUfória: kötelezõ ABS-t minden 125-nél nagyobb motorra?
EUfória: kötelezõ ABS-t minden 125-nél nagyobb motorra?
2010.10.08.

Az Európai Bizottság egy friss ajánlása nem mást fogalmazna meg, mint a címsorban kérdésként feltett tételt, azaz a kötelezõ ABS alkalmazását minden, 125 köbcentiméternél nagyobb hengerûrtartalmú motorkerékpárra. Egyrészrõl dicséretes ugye az uniformizálódás például károsanyag-emisszió tekintetében, és nyilván a biztonság témakörében ugyancsak. Hiszen törvényi szabályozással sok minden megoldható, akár a közúti balesetek visszaszorítása is. De milyen eszközökkel és milyen áron?
Céldátumokról, hatályosságról, egyéb konkrétumokról ugyan nem szól sem a francia L'Equipe, sem az olasz La Repubblica cikke, azt viszont szinte minden szakértõ tényként kezeli, hogy a válságban fél lábbal még épphogy benne lévõ ágazatnak jelenleg kisebb gondja is nagyobb lenne a fékasszisztens-fejlesztésnél.

Az ACEM (az európai motorgyártók szervezete) ki is fejtette közleményében: "Attól tartunk, hogy a Bizottság hasonló megközelítést használ irányunkban, mint az autós ágazatéban. Csakhogy a mi forrásaink jelentõsen csekélyebbek és fennáll annak a komoly kockázata, hogy a piac nem fog felvenni olyan termékeket, amiknek az ára kivédhetetlenül megnövekszik. A jövõ motorjai a Bizottság szerint tehát kevésbé környezetszennyezõek, sokkal technologizáltabbak és sokkal drágábbak lesznek."



Az EU-felvetésre az ABS kötelezõvé tételérõl az ACEM egyébként külön workshopot is szervez a milánói Eicma motorkiállításon, november másodikán.

vissza a hírekhez >>