A világ legőrültebb motorversenyei.

A világ legőrültebb motorversenyei.
A világ legőrültebb motorversenyei.
2013.02.16.

A szabály egyszerű, nagyjából harminc métered van arra, hogy megmutasd, nem akad őrültebb legény a vidéken.

Egyszerű, izgalmas és kimondottam férfias verseny az Unicycle Race, ahol mindössze négy-öt másodperc áll rendelkezésedre, hogy lenyomd a mellőled startoló ellenfelet. Egyfajta dragverseny ez is, bár itt nem beszélhetünk elképesztő végsebességről és több ezer lóerős blokkokról, mégis látványos és egyedülálló program, igazán ideje lenne már honosítani...

Száz láb hosszú, laza talajú pályán startolnak a párosok a zöld jelzésre, és aki először éri el a képzeletbeli célvonalat, az győz.

A motorokon legalább és legfeljebb egy kerék található, a hátsó, hajtott tengelyen, és a műszaki alapnak - a váznak, illetve a blokknak - minimum ötévesnek kell lennie, és az erőforrást tilos tuningolni.

A méretekre kell figyelnünk, legfeljebb két és fél méter hosszú, valamint 121 centiméter széles lehet a kész járgány. Az üzemanyagtank maximum másfél liter űrtartalmú, a kormány- és fékberendezés kialakítása szabadon választható opció. Persze itt is érvényesek az általános biztonsági szabályok, ezért vészleállító nélkül nem állhatunk a startvonalhoz, ez a jet-skiről és a versenyquadokról ismert rugalmas kábel azonnal lefullasztja a motort, ha a vezető leesne róla, meggátolva, hogy a magatehetetlen vas a következő nagyobb terepakadályig száguldjon.

A közel három évtizedes múltra visszatekintő sportág az Egyesült Államokból, azon belül is a Daytona Bike Week rendezvényről indult, Európában pedig a motorosklubok honosították meg, főként Németországban és Belgiumban örvend nagy népszerűségnek.

(forrás: sportmotor honlap)

vissza a hírekhez >>