A legeredményesebb Legfiatalabbak.

A legeredményesebb Legfiatalabbak.
A legeredményesebb Legfiatalabbak.
2013.09.16.

Tizenöt évesen már a dobogó tetején állva hallgatja a himnuszt, s alig múlik tizennyolc, mikor VB címet szerez? Elképesztően felgyorsult az utánpótlás nevelés, kamaszkorban már a világ legjobb pályáin nyomják a gyerekek, nem is akármilyen tempóban. Íme, ők a motorsport legfiatalabb bajnokai.

Csak úgy lobogtak a Union Jack zászlók a 2008-as Brit Nagydíj befutóját követően, a komor időjárástól enyhén depressziós angolok hirtelen egy brazil fieszta hangulatát varázsolták az eső áztatta doningtoni körre. Örömük nem volt véletlen, hiszen utoljára 1973-ban győzött hazai versenyző - név szerint Chas Mortimer - a nyolcadliteresek között, de most az ifjú, mindössze 15 éves és 170 napos Redding egy új csúcsot állított fel: ő lett a legfiatalabb futamgyőztes a GP történetében, megdöntve Marco Melandri évtizedes rekordját.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=05aV0aR5ThU

A britek tehetséges menője, Scott Redding gyorsaságával kiérdemelte, hogy a korabeli, kétütemű GP-masinák versenyén is kipróbálja magát.

Maradunk a 125-ösök között, de immáron a világbajnoki trófea a tét, ezt pedig a sportág egyik legtapasztaltabb menője, Loris Capirossi kaparinthatta meg serdülőként. Még csak tizenhét volt, mikor 1990-ben maga mögé utasította a komplett mezőnyt, három győzelmével - és egyenletes teljesítményével - diadalmaskodott az öt elsőséget begyűjtő holland Hans Spaan előtt. Számunkra kellemes emlék, hogy az egyik serleget éppen itt, az első Magyar nagydíjon szerezte...

Freddie Spencer számos rekordot megdöntött pályafutása alatt, többek között nyerni tudott a 250-es és az ötszázas kategóriában is, 1985-ben mindkét géposztályban a dobogó tetejére állhatott, sőt, a legfiatalabb királykategóriás győzelem is hozzá fűződik. Az amerikai tizennyolc évesen csatlakozott a félliteres VB küzdelmeihez, és rá két évre, 1982-ben meg is szerezte a Belga Nagydíj legcsillogóbb kupáját, több mint három évtizedig nem is akadt senki, aki megfoszthatta volna a legifjabb GP elsőség címétől...

Freddie Spencer nem csak Európában, de a tengerentúlon is diadalmaskodott, több új rekordot is felállítva a gyorsasági motorsport történetében

Igen ám, de 2013-ban jött Marc Marquez, s ha már a DORNA és a HRC közösen bizalmat szavazott neki, igyekezett meghálálni azt, és húsz éves, hatvanhárom napos korában - vagyis Spencernél négy-öt hónappal ifjabban - bizonyult a legjobbnak az Amerikai Nagydíjon.

Spencer neve mellett így is akad még egy-két egyedülálló bejegyzés, mivel nem csak a GP-ben, de a tengerentúlon, az AMA Superbike kategóriájában is jeleskedett - 1979-ben, tizennyolc évesen ott is megmutatta az öreg rókáknak, hogy őt csak a dobogó legfelső foka érdekli...

A tapasztalat vagy az ifjonti bátorság számít? Mike "The Bike" Hailwood már huszonegy évesen a Man TT királya lett...

Bár inkább a középkorú, tapasztaltabb motorosok vadászterepe, a Man TT küzdelmein is akadtak lelkes és tehetséges "kezdők", borsot törve a pályát szinte betéve tudó menők orra alá... Mike "The Bike" Hailwood összesen tizenhárom alkalommal bizonyult a legjobbnak a híres-hírhedt körön, s első diadalát mindössze huszonegy évesen szerezte, még 1961-ben.

A porlovagoknál sem a nyugdíjközeli indulókra teszik a legnagyobb téteket, bizony a kőkemény fizikumot igénylő MX osztályban is előretörnek a fiatalok. Ken Roczen már tizenöt évesen a csúcsra ért, mikor is megnyerte az MX2 futamot az észak-németországi Teutschenthal pályán.

Az utánpótlás nevelés jelenlegi tempóját látva aligha hihetjük, hogy Marquez és a többiek sokáig fogják birtokolni a címeket, az olasz és spanyol sulikban köröző öt-hat éves kissrácok tempója arról árulkodik, hogy a következő években sem maradunk ifjú rekorderek nélkül.

(Forrás: Sportmotor online.)

vissza a hírekhez >>