Motocross parádé Kókán

Motocross parádé Kókán
Motocross parádé Kókán
2014.07.20.

Az egész világ Brazíliára figyelt az elmúlt hetekben, Magyarországon is nézettségi rekordokat döntöttek a közvetítések, de volt kétezer fanatikus szurkoló, akik július 13-án a motorsportot a foci elé rangsorolták.


Létezik színvonalas motorsport bajnokság Magyarországon? – tehetik fel a kérdést, akik a labdajátékoknál nem látnak tovább az országban. A válasz egyértelmű: naná! Motokrosszban van világbajnoki futamgyőzelmünk, EB-dobogónk, junior sikereink és egy nagyszerű nemzeti bajnokságunk, aminek a negyedik fordulóját rendezték az elmúlt hétvégén, Kókán.
Az idei évben új korszak kezdődött a legnépszerűbb és az egyik legnépesebb hazai motoros szakágban. A gyáli idénynyitót megrohanták szurkolók, kétezer feletti nézőszámot regisztráltak az első versenyen. Az érdeklődés később sem lankadt a magyar bajnokság iránt: Nyársapát, Hódmezővásárhely, majd Kóka is felzárkózott Gyálhoz, és a nagy öregek már a régi szép időket emlegették, amikor családi program volt a versenyek látogatása.

A negyedik forduló házigazdája, a Kóka KSK mindent megtett, hogy egy emlékezetes nappal ajándékozza meg a lelkes érdeklődőket. A nyári hőségben nem csak a nézettség számított rekordnak a Pest megyei község versenyének történetében, hanem a nevezőlétszám is magas volt: 136 motoros jelent meg a vasárnap reggeli gépátvételen, köztük az ország legsikeresebb élversenyzői.

Az összevont futamban indított Élsport MX2 és Utánpótlás MX2 kategória küzdelme megadta a nap alaphangját. A magyar bajnokságba egy év belgiumi vendégszereplés után visszatérő Hugyecz Erik (MAMI Team Fehér) két parádés futamgyőzelemmel zsebelte be idei második összetett diadalát, a pontvadászatban vezető Firtosvári Gábor (OKR KTM Team) és az utolsó dobogós helyért Déczi Balázzsal (Team HTS KTM) nagyot meccselő Nagy Alex (102, OKR KTM Team) előtt.

A dobogó harmadik helyét végül támogatott versenyzőnk, Nagy Alex zsebelhette be. A futamról részletesebb beszámolót erre a linkre kattintva tekinthetsz meg.

A nap fénypontja azonban még hátra volt: az Élsport MX1-esek összecsapása. Magyarország két legeredményesebb versenyzője, Németh Kornél és Szvoboda Bence (mindketten Team HTS KTM) idén először csatáztak fej-fej mellett a győzelemért, ezt pedig szenvedélyes buzdítással értékelték a nézők. Németh, a tavalyi bajnok megnyerte az első futamot Szvoboda előtt, de a második felvonásra Szvoboda felszívta magát, és olyat tett, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa: megelőzte Németh-et. A magyar motocross Puskás Öcsije azonban egy határozott mozdulattal visszavette az első helyet ellenfelétől, összeakadtak, Szvoboda pedig földre került. Németh hatalmas sportszerűségről tanúbizonyságot téve pár körrel később visszaadta ifjú kihívójának a vezetést, hogy tiszta küzdelemben győzhesse le. A visszavágás sikerült, ám pár pillanattal később hibázott az eddig legyőzhetetlen bajnok, így nem tudta már utolérni csapattársát egy súlyos bukás miatta piros zászlóval megszakított futamban. Szvoboda először nyert az idei kiírásban, véget vetve ezzel Németh nagy menetelésének: minden idők legeredményesebb magyar versenyzője a tavalyi bajnokság első futamától kezdődően mindegyik bajnoki fordulót megnyerte (2013-ban 6-ot, idén 3-at). Szvoboda Kóka-mákja újra működött, valamiért ezen a pályán nem tudják őt legyőzni az ellenfelek.


A bajnokság 4. fordulója a tikkasztó nyári kánikula ellenére szinte fesztivál hangulatban telt, a kilátogató nézők valószínűleg nem bánták, hogy lecsúsztak a foci vébé döntőjének kezdőrúgásáról.

Most egy hosszabb szünet következik a versenynaptárban, a következő fordulóra augusztus 31-én, a Budapesthez közeli Nyáregyházán kerül sor.


(forrás: Motorrevü online)
vissza a hírekhez >>