Villanymotorok hamarosan a MotoGP rakéták nyomában

Villanymotorok hamarosan a MotoGP rakéták nyomában
Villanymotorok hamarosan a MotoGP rakéták nyomában
2013.11.16.

Mark Seeger motorja, a Mission Motorcycles RS-e 240 km/órás végsebességet tud, 3 másodperc alatt gyorsul 1-ról 100-ra. 120 kW-os elektromos erőforrása egy nagyjából 160 lóerős benzinüzeműnek felelne meg teljesítményben.

Nőddögél az egy töltéssel megtehető hatótávolság is: 370 km-t mehetünk vele városi jellegű használat mellett, 225 km-t pedig gyors tempóban, országúton. Ezek már kiváló adatok egy elektromos sportmotortól, tíz éve még a science fiction kategóriához soroltuk volna.
Ára 40 ezer euró, azaz kb. 12 millió forint fölötti, ami 55 ezerre (16,5 M) ugrik, ha az ultra-limitált GP-Package kivitelben kérjük, pályára felkészítve, Brembo fékekkel és Öhlins felfüggesztésekkel.
Egyedi kiadásról van szó, párszor tíz példány van csak belőle, és az egyikük nyergében egy Steve Rapp nevű motoros Laguna Secában 1'31"3-as kört ment vele, ezzel jelenleg a Mission RS-t tekintik a leggyorsabb elektromos motornak. (Az aktuális pályarekord Dani Pedrosa nevéhez fűződik, 1'21"229., MotoGP, 2012, Honda). Seeger szerint a következő tíz évben várható, hogy a villanyhajtású versenymotorok elérik a MotoGP ritmusát...


(forrás: Marcello)
vissza a hírekhez >>