Sártenger Hódmezővásárhelyen.

Sártenger Hódmezővásárhelyen.
Sártenger Hódmezővásárhelyen.
2013.06.07.
Hódmezővásárhely kalsszikus, hovatovább történelmi helyszíne a sportnak. A rendezés a mai napig olyan barátságosan emberi, ahol mindig figyelnek arra, hogy a néző jól érezze magát. Van egyfajta nézőközpontúság, és érezhető, hogy szív van ebben az eseményben, mi pedig pontosan ezért imádunk ide járni. Talán az idő ezúttal egy kicsit jobban elriasztotta az embereket a pálya széléről de hangulat most is olyan hódmezővásárhelyi volt. Ugyanakkor hatalmas kontrasztot mutatott, hogy a pályán igazából csak elvétve lehetett motorost látni...

Az egyetlen helyszín a magyarországi pályák közt, amelyet az RMC Motor valamilyen formában támogat.

Persze kis túlzással. De tényleg voltak olyan pillanatai, méghozzá sokszor mind a két nagykatergóriának, amikor beállt az a bizonyos kínos csend, amikor érzi az ember, hogy itt bizony nagyon nincsenek versenyzők. Az egy héttel korábbihoz képest elmaradtak a külföldiek, és nem volt Hugyecz Erik sem. Az MX2 I-II. osztályban mindössze 15 versenyző vágott neki ennek a napnak, míg MX1-ben összesen 18-an. Ez két-két kategória! Nem lehetett félreállni az érzés elől, hogy ezt a sportot is elérte az, ami a legtöbb hazai technikai sportot. Reméljük nincs igazunk…

A versenyen ismétlődni látszott a tápióbicskei forgatókönyv: változékony időjárás mellett az edzésekre leszakadt az eső. Az MX2 első futama hatalmas sárban indult. Szvoboda kezdett a legjobban, nyomában a helyi kiválóság, Nagy Alex-szel (RMC Motor, B-Star, Airoh, Kenda) és Firtosvári Gáborral. Az éllovas hármas pillanatok alatt elhúzott a követő bolytól. De az első hármas is kezdett eltávolodni. Ebben a sárban Szvoboda láthatóan elemében volt, és kegyetlenül űzte a 250-es KTM-et. Firtosvári azonban összeszedte magát, és kezdett rákapaszkodni Alexre, aki viszont hibázott egy nagyot és földre került, és nem kevesebb, mint egy kört töltött a sár fogságában, mielőtt újra tudott indulni, gyakrolatilag a mezőnynek ugyanazon a részén, de körhátránnyal.

A második MX2-es futamban Firtosvári hozta a rajtot, és úgy tűnt, mist nem is enged az üldőző Szvobodának, Nagynak és Krussnak. A helyenként megszáradt pálya teljesen egynyomossá vált, ami szinte ellehetetleníti az előzést. A Kacsa mögött haladónka tehát nem volt könnyű dolguk, plusz Szvoboda ekkor már egy kicsit a pályát szegélyező szalagból is összeszedett, majd szokatlan módon a második kör első kanyarjában hibázott és a mandinerben lefeküdt. Villámgyorsan újraindult, fej-fej mellett Alex-szel, akit hamar visszaelőzött, majd miután Firtosvárinak leakadt a lába egy jó nagy ugró leérkezőjén hatalmasat esett, és ezzel Szvoboda átvette a vezetést. Innentől Bencét az idén először láttuk a tőle megszokott, kegyetlen rakkolós, és csavarós tempóban gyakrolatilag a verseny végéig szakítani a pályán.

A középmezőnyben közben kellemes csaták alakultak ki. Különösen Zsigovits Norbert, Kruss Károly és Rozgonyi Ákos ütötték a vasat, és kergették egymást, mígnem Kruss földre került egy jobbsoban. Később Rozgonyi hibázott és lemaradt, Kruss pedig akármilyen keményen is zárkózott, nem tudott már Zsigovits elé kerülni, Zsigovits pedig az óriásit motorozó Varga Imrével nem bírt.

Firtosvári a bukást viszonylag jól megúszta, és hamarosan ismét nagy tempóval közeledett, majd megelőzte Nagy Alexszet, aki saját bevallása szerint is rettenetesen elfáradt ezen a hétvégén. Kacsa tempója hasonló volt Bencééhez, de a távolságot nem tudta ledolgozni, így az idén második futamát nyerte Szvoboda.

MX2 összesített eredmények:
1. Szvoboda Bence- KTM
2. Firtosvári Gábor- KTM
3. Nagy Alex- KTM
4. Varga Imre- KTM
5. Zsigovits Norbert- Kawasaki
6. Kruss Károly-Yamaha
vissza a hírekhez >>