Nem mindennapi történek: Jól jönne egy kis lomtalanitás!

Nem mindennapi történek: Jól jönne egy kis lomtalanitás!
Nem mindennapi történek: Jól jönne egy kis lomtalanitás!
2014.05.28.

A világ egyik legnagyobb tanktemetőjét nem éri meg beolvasztani a kőolajban gazdag városállamnak.

A Halál országútjának is nevezett 80-as számú főút Kuvaitot köti össze az iraki Baszra városával. Az autópálya több alkalommal is fontos szerepet töltött be a közel-keleti térség harcaiban. A műutat először 1990-ben használták, amikor Szaddam Husszein parancsára az iraki fegyveres erők lerohanták a területileg kicsi, ám kőolajban igencsak gazdag Kuvaitot. Miután az utat kijavították, második alkalommal az amerikai és a brit erők kezdték el felvonulási területként használni a Perzsa-öböl térségében zajló háború kezdeti szakaszában.

A szövetséges légitámadások miatt az iraki hadsereg 1991. február 26-án kezdte a 80-as főút mentén visszavonni a csapatait, melyeket az amerikai és a kanadai légierő rögtön megtámadott. A légi csapás következtében a szövetségesek közel 1400 iraki harcjárművet lőttek ki. A totális pusztítást látva az iraki reguláris erők további 600 szovjet gyártmányú tankot, lopott kuvaiti kincseket szállító kétéltűt, teherautót hagytak hátra az autósztráda és a 8-as számú mellékút Al Jahrah sivatagi szakaszai mentén.

A kilőtt katonai járművek többsége T-72-es, T-54-es és T-55-ös harckocsik, valamint BMP-1-es gyalogsági, illetve kínai gyártású YW531-es páncélozott harcjárművek voltak. A támadás során alig 70 ezer főnyi kontingens (Köztársasági Gárda, 1. Hammurapi Páncélos Hadosztály) tudott csak elmenekülni az Eufrátesz folyó irányába, ám őket a következő napokban az amerikai tüzérség és a Barry McCaffrey parancsnoksága alatt harcoló Apache harci helikopterek módszeresen megsemmisítették az autópálya és a közeli sivatag közötti 50 mérföldes szakaszán.

Az út mentén hagyott roncsok szinte azonnal a fosztogatóké lettek. A még épségben maradt fegyvereket szaúdi és kuvaiti civilek szerelték le, hogy azokat eladhassák a feketepiacokon. Ténykedésüket nagyban segítette ekkor még az iraki katonai rendőrség is, akik egy kis baksisért cserébe elnézőek voltak a „lopásokkal” szemben. Szaddam Husszein hatalma megdöntése után a kibelezett, kiégett, szétszerelt harcjárműveket az amerikaiak gyűjtötték össze, hogy azok ne akadályozzák a 80-as sugárút forgalmát.

A csaknem kétezer harcjárművet a szövetségesek a kuvaiti Al Jahrah sivatag közepére hordták össze. A világ egyik legnagyobb tanktemetője ma az enyészet martaléka. A kuvaiti vezetés nem nagyon foglalkozik vele, hiszen dollármilliókat emésztene fel a roncsok tűzszerészeti átvizsgálása, speciális eszközökkel történő elszállítása. Ráadásul a királyságban nemhogy a feldolgozáshoz nélkülözhetetlen vasmű sincsen, hanem a roncsok esetleges anyagi haszna is eltörpül a városállam kőolaj-kitermeléséből származó jövedelméhez képest, így lényegében senkinek sem éri meg a harcjárművek beolvasztása.

(forrás: Jamrik Levente cikke)

vissza a hírekhez >>