Minden idők egyik legspécibb háromkerekű motorja.

Minden idők egyik legspécibb háromkerekű motorja.
Minden idők egyik legspécibb háromkerekű motorja.
2013.04.29.

A három kerékből kettő hajtott, kettő kormányzott, és azok egy vonalban helyezkednek el!

Jon Parson a repülőgép-iparban tevékenykedik mérnökként. Tizenhat éves kora óta motorozik, és volt már mindenféle járműve: sportmotor, túramotor, endúró, quad… Azonban mindvégig volt valamilyen megmagyarázhatatlan hiányérzete. Mint mondta, kevésnek érezte a tapadást....

Így 2006-ban megalapította a Dynamic Design Studio nevű vállalkozást, hogy megvalósítsa elképzelését: a háromkerekű, általa tökéletesnek tartott motorkerékpárt. (Persze a “motorkerékpár” elnevezés nem is pontos erre a szerkezetre.) Voltak közben működő prototípusai, mostanra azonban elkészült a végleges koncepcióval. A végeredmény döbbenetes.

A motornak (amely a MIL III névre hallgató prototípus) elöl van egy hagyományos futóművel ellátott kereke, hátul pedig egymás után kettő. Ezeknek azonban teljesen független a felfüggesztése. Értelemszerűen a hátsó kettő hajtott, ami az igazi meglepetés, az azonban az, hogy a leghátsó a hagyományos elsővel együtt kormányzott. Így a mérnök elérte azt, hogy az első kerék megcsúszása esetén is van egy irányt tartó kereke. Ráadásul mind a három kerék fékezett, így a lassulás terén is minden bizonnyal javulás tapasztalható (már csak a nagyobb tapadó felület miatt is)

A gép állítólag sorozatgyártásra érett, ehhez keres a mérnök jelenleg együttműködő partnereket. Személy szerint a Triumphot és a Kawasakit részesítené előnyben, de mindenkivel szívesen tárgyal.

Forrás: (Onroad)

vissza a hírekhez >>