Mi a helyzet quad fronton?

Mi a helyzet quad fronton?
Mi a helyzet quad fronton?
2010.02.18.

Csak nemrég kaptak fejükhöz a jogalkotók, hogy a négykerekû motorkerékpárok számára is bevezessenek egy külön jármûkategóriát és egyúttal szabályozzák használhatóságuk kereteit.


MÉSZÖLY TAMÁS
POLARIS HUNGARY
Többszörös tereprally gyõztes.

2010. január 1-ével életbe lépett KRESZ módosítás új kategóriába sorolja a quadokat. Mi ez pontosan?
Bekerül a KRESZ-be a quad, ami mûszaki paraméterei alapján lehet könnyû négykerekû segédmotoros kerékpár (L6e) vagy négykerekû motorkerékpár (L7e), ha nyitott utasterû és kormánymûve nem áttétes, illetve a motorkerékpároknál szokásos kezelõszervek vannak rajta.

Milyen feltételekkel vehetnek részt a közúti forgalomban a quadok, és mely típusok kaphatnak rendszámot?
Azok a quadok kaphatnak rendszámot, amelyek rendelkeznek EU-típusbizonyítvánnyal, azaz van COC típusbizonylatuk, amely meghatározza annak mûszaki paramétereit. Azaz mielõtt közúti használatra vásárolunk quadot, mindenképpen érdeklõdjük meg, hogy az általunk kiválasztott típus rendelkezik-e ilyen papírral. Sajnos,
Volt egy idõszak, amikor a quadokkal rendszámuk ellenére szilárd burkolatú úton nem lehetett közlekedni. Kezdeményezésünkre, és a TüV Nord-dal közösen lefolytatott vizsgálat alapján ez változott. A differenciálmûvel nem rendelkezõ rendszámos quadokkal részt lehet venni a forgalomban 40 km/h-s sebességkorlátozással.

Milyen jogosítvánnyal vezethetõek a quadok?
Kevesen tudják, hogy a quadok köbcentitõl függetlenül vezethetõek A1, A, illetve B kategóriás jogosítvánnyal is, ezt a 14/2009. III. 31. számú KöHEM rendelet szabályozza.

Lehet-e egy quaddal utast szállítani?
Amennyiben a típusbizonyítvány szerint utasszállításra megfelel a jármû, illetve ennek alapján az utasszállítás a forgalmi engedélyben is szerepel, akkor lehet.

Hol lehet azokat a quadokat használni, amelyeken nincs rendszám?
Közúton ezek nem használhatóak, függetlenül attól hogy az földút vagy aszfaltút. Így marad a magánút, de ne feledjük, hogy a magánterületen való használathoz szükséges a tulajdonos engedélye is!

Hol húzódik a quadok közti használhatóságának határa? Mi az a táv, ami valóban megtehetõ extrém igénybevétel nélkül vele közúton?
Ez tényleg csak elszántság kérdése. Léteznek olyan nagy testû, közúti gumikkal felszerelt túraquadok, automata váltósok, amelyek mûszakilag is alkalmasak hosszabb távok megtételére is. Két lengyel fiatalember jelenleg is járja világ körüli útját két Polaris quadon.

Mire hívná fel azok figyelmét, akik a közeljövõben quad vásárlást terveznek?
A nyugat-európai quadeladások alapján az a tapasztalat, hogy ott a rendszámos típusok kerülnek elõtérbe. Ennek több oka is van, ilyen például a vagyonbiztonság, ugyanis ezek a quadok meglehetõsen nagy értéket képviselnek, így a nyilvántartásba vételük egyben megkönnyíti a tulajdonos azonosítását, és az sem mellékes, hogy használt piaci értékük is nagyobb.

vissza a hírekhez >>