Marquez megint tarolt

Marquez megint tarolt
Marquez megint tarolt
2013.08.21.

Indianapolist mindenki izgatottan várta, mert úgy sejtették, hogy végre egy felgyógyult élmezőny versengését láthatják ismét, emellett többen kíváncsiak voltak arra is, hogy mire lesz képes Valentino Rossi ebben a légkörben. Az olasz egyébként gyalázatosan szerepelt az edzésen, csak a kilencedik helyről rajtolhatott, állítása szerint nem találta a beállításokat. Kérdéses, hogy ebben mennyire befolyásolta meghűlésnek tűnő betegsége, valamint barátjának, Daniele Trezzának, néhány nappal ezelőtt bekövetkezett halálesete. Az olasz étteremtulajdonos Ibizán szenvedett motorbalesetet.

Az utolsó néhány kört leszámítva különösebb izgalmakat nem láthattunk. A mezőny még az elején két bolyra szakadt, az első helyért Lorenzo, Pedrosa és Marquez, a negyedikért Crutchlow, Bautista és Bradl harcoltak.

Rossi még az elején beragadt Hayden mögé, ezért úgy tűnt, hogy az ő versenyének nagyjából lőttek. Természetesen nem lenne kilencszeres világbajnok, ha ez a valóságban is így történt volna, ezért az egymással elszórakozó triót a végére utolérte, és kisebb-nagyobb csatában lehagyta. Különösen érdekes momentum volt a Crutchlow és közte kialakult harc. Rossi sokkal gyorsabb tempóban haladt a pályán, amikor utolérte őket, viszont amint Crutchlow előzésére került volna sor, egyértelműnek látszott, hogy gyári motor cseppet sem gyorsabb a betétcsapat gépétől. A helyzet érthetetlen, de Rossi kimondottan szenvedett, sőt egy előzést rontott is az angollal szemben. Az utolsó körben aztán nem kímélte, és sajátos, szívtelen manőverrel beszúrta motorját, így megszerezte a negyedik helyet. A konspirációs elméleteket most nem gyártom tovább.

Amennyire örült Rossi a negyedik helynek, csapattársa Lorenzo pont annyira bánkódhatott a harmadik pozíció végett. A „zöld mamba” fényezésű sisakban motorozó világbajnok nagy eséllyel szállt harcba a győzelemért, majd amikor Marquez megelőzte, mindenki nyugtázta, hogy benne volt a pakliban. Talán még Lorenzo is. Viszont arra, hogy kettő körrel a vége előtt Pedrosa is megelőzi, és elrabolja előle a biztosnak tűnő második helyet, már senki nem volt felkészülve. Lorenzo úgy kommentálta az esetet a futam után, hogy a végére érdekes iramban kopott a hátsó gumija, teljesen szokatlan gyorsasággal vált használhatatlanná. Talán üzenetnek is szánta a Bridgestone mérnökeinek, bár a helyzetén sajnos nem javít, újabb értékes pontokat veszített. Vele szemben harmincöt pont Marquez előnye, Pedrosával szemben huszonegy. A spanyol újonc teljesítményére nehéz szavakat találni, az utolsó három versenyt zsinórban megnyerte, ezzel együtt az idény összes amerikai futamán ő diadalmaskodott.

Az utolsó kör talán legnagyobb szenzációját mégis, az általában nem túl vehemens Nicky Hayden szolgáltatta. A frissen kirúgott amerikai épp csapattársával, Andrea Doviziosóval csatázott a nyolcadik helyért, amikor Hayden az utolsó sikánban olyan combosan betette az olasz mellé motorját, hogy mindketten óriásit ugrattak a szegélykövön.

A látványnak sem utolsó manőverből Nicky jött ki jobban, ám ez csak a kilencedik helyre volt elég, mert a csetepatét kihasználó Bradley Smith mindkettejük elé besurranva elhappolta a hőn áhított nyolcadik helyet.
A pályán kívül minden bizonnyal Crutchlow édesapja, Derek szolgáltatta a vidámságot, miután alaposan lef@szozta Dean Adams-et, a Superbikeplanet alapító, újságíróját, amiért az a twitteren csak Crutch-nak (jelentése: mankó) hívja fiát. Halkan írom, nem ő az egyetlen, de Rossi előzése ezek szerint kiverte a biztosítékot.


Végeredmény:

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team

2. Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team

3. Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Team

4. Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Team

5. Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3

6. Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini

7. Stefan BRADL GER LCR Honda Team

8. Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech3


(forrás: Guld Péter cikke alapján)

vissza a hírekhez >>