Magyar különítmény a motocross csapat VB-n.

Magyar különítmény a motocross csapat VB-n.
Magyar különítmény a motocross csapat VB-n.
2013.10.06.

Nem sikerült kvalifikálnia magát a legjobb 20 nemzet közé a magyar motokrossz válogatottnak a 2013-as csapat-világbajnokságon. A háromfős alakulat tempója megvolt a továbbjutáshoz, a technika viszont máshogy akarta. 28. lett a csapat.

Komoly előkészítéssel és nagy elszántsággal indult útnak a Németh Kornél, Firtosvári Gábor, Szvoboda Bence alkotta magyar motokrossz válogatott Teutschenthalba, a csapat-világbajnokság idei helyszínére. A versenyzők célja az volt, hogy kvalifikálják magukat a legjobb 20 nemzet közé, vagyis az A-fináléba. Papíron minden esélyük megvolt rá, de a balszerencse közbeszólt.

Németh Kornél és Szvoboda Bence komoly tempót diktált a szombati napon, legjobb köridejük a 12. helyre volt elegendő az MX1-es illetve az Open kategóriában, ami bőven továbbjutást jelentett volna a magyar csapat számára, Kornél azonban nem látta meg a kockás zászlót az MX1-es kategória kvalifikációs versenyén, motorjának bezinpumpája feladta a küzdelmet. Bence hiába motorozott fantasztikusan, a csapatnak a vigaszág maradt utolsó továbbjutási lehetőségként.

A B-finálénak elnevezett reményfutamban erős csapatok feszültek egymásnak, hogy eldöntsék, melyik lesz az az egyetlen nemzet, amely csatlakozhat a világsztároktól hemzsegő A-döntő mezőnyéhez. A magyaroknak csak jó starttal lett volna esélyük, de az újabb technikai meghibásodások minden reményt szertefosztottak. Szvoboda hátsó fékje, Némethnek a váltókarja makacsolta meg magát, ezzel meg is pecsételődött a válogatott sorsa.

Egy izgalmas futamot követően végül a lettek jutottak tovább, a magyarok csapat 41 nevező ország közül a 28. helyen végzett.

Németh Kornél (#82)

“Sajnálom, hogy nem tudtam hozzásegíteni a csapatot az A-döntőhöz az utolsó szereplésemen a nemzeti válogatottban. Úgy érzem, a tempóm elegendő volt a továbbjutáshoz, a balszerencse viszont egész hétvégén üldözött. A kvalifikációs futamon a benzinpumpa, a reményfutamban a váltó tréfált meg. Bízom benne, hogy a rengeteg magyar szurkolónak így is nagy élmény volt ez a hétvége.”

Firtosvári Gábor (#83)

“A várt eredmény ugyan elmaradt, de nagyon sokat tanultam ezen a versenyen. A magyar csapatban nekem volt talán a legnehezebb dolgom, hiszen ez volt az első felnőtt válogatottságom. Ez a verseny nagy lelki lökést adott nekem, világossá vált számomra, hogy ezt akarom csinálni, ebben a mezőnyben szeretnék motorozni a későbbiekben. Remélem lesz rá alkalmam.”

Szvoboda Bence (#84)

“Hátborzongató érzés ennyi néző előtt motorozni, a pálya egyik kanyarjában akkora volt a hangzavar, hogy a saját motorom hangját nem hallottam. Rendkívül inspiráló volt számomra a csapategység, és a rajongók támogatása. Minden megtettünk, hogy lehető legjobb eredménnyel háláljuk meg a belénk vetett bizalmat. Nekem sikerült a legjobban ez a hétvége, világbajnokokkal voltam versenyben, de mindez nem ér semmit, hiszen a csapat nem jutott be az A-döntőbe. Bízom benne, hogy a jövőben még lesz esélyünk ott lenni a legjobbak között.”

Nem csak a magyarok voltak azok, akik végigszenvedték ezt a hétvégét. A hazai pályán motorozó németek mutatták a leghullámzóbb teljesítményt, címvédőként csak a hetedik helyen végeztek. A franciákat egy első defekt fosztotta meg a dobogótól, a kvalifikáción brillírozó ausztrálok pedig a rajtok áldozatai lettek. A legletörtebben a Team USA távozott Németországból, az amerikai válogatott hírnevéhez képest beleszürkült a mezőnybe, ezüstérmesek lettek, amit rendkívül sportszerűtlenül vettek tudomásul.

A show-t a végig kiegyensúlyozott, esélytelennek tartott belga válogatott lopta el, 85 ezer őrjöngő néző előtt arattak parádés győzelmet, amivel 2004 után hódították el újra a Peter Chamberlain vándorserleget.

Jövőre Lettország lesz az esemény házigazdája.

Végeredmény:
1. Belgium
2. USA
3. Olaszország
4. Ausztrália
5. Franciaország
6. Nagy-Britannia
7. Németország
8. Oroszország
9. Svájc
10. Észtország
...
28. Magyarország

Milyen volt ez az MXoN a korábbiakhoz képest? Ezt kérdeztük Czuczi Ritától, a Magyar Csapat Vezetőjétől:

"Ez a verseny, mint minden MXoN tele van élettel! Ahogy hallottam a nézői létszámról az adatokat, nem voltak annyian, mint pl. Olaszországban, de a pálya környékén itt sem lehetett egy szöget sem leejteni. Izgalmas, pörgős, tanulságos!"

(forrás: MX online)

vissza a hírekhez >>