Hogyan NE motorozz szerpentinen?

Hogyan NE motorozz szerpentinen?
Hogyan NE motorozz szerpentinen?
2010.05.24.

A téma persze egyáltalán nem kötõdik a Honda márkához, csak alanyunk éppen ilyen motoron ült. Hogy amerikai stílusban farmergatya-tornacipõ kombóban indult szerpentinezni a híres Mulhollandra,azt már meg sem említem, hiszen mi ugye úgysem teszünk ilyet! Inkább nézzük meg a videót, hogy mi is a legfõbb vezetéstechnikai hibája emberünknek.


Hogy a kanyar bejáratánál esetleg megijedt valamitõl, amit mi nem látunk a képen, az könnyen lehet, de egyáltalán nem biztos. Lehet, hogy csak szûkebb ív következett, mint amire számított? Elõfordulhat. A legfõbb vezetéstechnikai hibája ugyanis már az elõzõ kanyar ívén jól szembetûnik: nagyon kis távolságot tekint át szemével maga elõtt.

Mint tudjuk, a motort mindig a tekintetünkkel vezetjük, azaz oda fogunk menni, ahova nézünk. Az, hogy az elõzõ kanyarban is töredezett íven motorozott végig, arra utal, hogy csak röviden tekint maga elé, és az új információk alapján módosítja az útvonalát. Hogy maga a fékezés a kanyar megkezdésével egy idõben menniyre hibás döntés volt, azt is taglalhatjuk, azonban ez már csupán folyománya a fenti hibának.

A tanulság: mi mindig nézzünk a lehetõ legmesszebb magunk elé kanyargós útszakaszon (is), ettõl sokkal szebb, simább íveken fogjuk vezetni a motorunkat, és biztonságosabban fogunk közlekedni.

vissza a hírekhez >>