Dakar Rally 2012.

Dakar Rally 2012.
Dakar Rally 2012.
2012.01.21.

Több, mint 9000 kilométeren át tartott a 2012-es Dakar Rally, keresztül Argentínán, Chilén és Perun. A nevezõknek mind egymással, mind az extrém terepviszonyokkal meg kellett küzdeniük.

Volt már tragikus esemény az eddigi versenyek során is és ez az idén sem volt sajnos másként.

A különbözõ szakaszok között a helyi lakosság szurkolt a versenyzõknek, Tacna-ban például perui asszonyok nemzeti koktéljukkal a Pisco Sour-ral koccintottak a résztvevõk egészségére.

A 14 szakasz közötti eseményeket összefoglalva megtekintheted képgalériánkat az alábbi linkre kattintva:

http://www.boston.com/bigpicture/2012/01/dakar_rally_2012.html

14. szakasz: Pisco- Lima. Teljes táv: 283 km, ebbõl szelektív: 29 km.

A világ legnehezebb és legnagyobb tereprally versenyét nyerte meg Cyril Despres. A francia versenyzõ negyedszer szerezte meg a gyõzelmet. Marc Coma a második lett, a portugál Helder Rodrigues pedig a harmadik.
Despres honlapjára azt írta, hogy kétség kívül ez a negyedik Dakar gyõzelem volt a legdurvább, testileg és lelkileg egyaránt. "Az elsõ szakasztól az utolsóig Marc (Coma) és én teljesen kimerültünk és mentálisan is elfáradtunk. Egy pillanatra sem lehetett lazítani. Szeretném megköszönni a csapatomnak és a szponzoraimnak, hogy lehetõvé tették a negyedik gyõzelmemet!"

Összesítés:
1 – DESPRES – 19:28:11

2 – COMA – 20:21:31 – különbség 00:53:20

3 – RODRIGUES – 20:39:28 – különbség 01:11:17

4 – VILADOMS – 21:09:07 – különbség 01:40:56

Az autósoknál a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs a 21. lett összetettben. A Dakar alatt ebben a szakaszban teljesítettek a legjobban, a 15. helyen végeztek. Szalaynak ez volt a 11. versenye és ebbõl hétszer ért célba.

13. szakasz: Nazca- Pisco. Teljes táv: 375 km, ebbõl szelektív: 275 km.

A Dakar Rally 13. szakasza után Despres összetettben megint az elsõ helyen áll.

Rodrigues kimagasló teljesítménnyel elsõként ért célba. Despres próbálta behozni hátrányát és a második lett, a harmadik ismét Viladoms. Coma egy navigációs hiba miatt eltévedt, ennek következtében 13 percet vesztett és csak a 18. lett. A helyzetét tovább rontotta és félõ, hogy a sorsát is megpecsételi motorjának meghibásodása. A szakasz második részén motorján csak a negyedik és az ötödik sebességi fokozat mûködött ezért igen nehezen tudott felkapszkodni a dûnéken. Összetettben Despres áll az elsõ helyen, 11 perces elõnyével. A második Coma, a harmadik pedig Rodrigues. Rodrigues hátránya Coma mögött csak 24 másodperc így a következõ etap sem lesz izgalmaktól mentes.

Az autósoknál Szalayék összetettben a 20. helyen állnak.

12. szakasz: Arequipa- Nazca. Teljes táv: 657km, ebbõl szelektív: 197km.

A motorosoknál Marc Coma lett az elsõ, a második Joan Barreda Bort, a harmadik pedig Jordi Viladoms. Despres csak a negyedik legjobb idõt tudta teljesíteni. Összetettben Coma átvette a vezetést és õ áll az elsõ helyen, Despres a második helyre csúszott vissza, a harmadik változatlanul Rodrigues.

Az autósoknál Szalayéknak egy kisebb homokhegyet kellett ellapátolni az útról, hogy folytatni tudják a versenyt. Végül huszadikként értek a táborhelyre és összetettben a 32. helyen áll a magyar páros.

11. szakasz: Ariqua-Arequipa. Teljes táv: 705 km, ebbõl szelektív: 534 km.
A versenyzõk elsõ napjukat töltötték Peruban. Az útvonal off-road szakaszokkal és kiszáradt folyómedrekkel volt tarkított. Despres megszerezte negyedik szakasz gyõzelmét, így 2,22 perccel vezet KTM csapattársa és riválisa Marc Coma elõtt. A spanyol Gerard Farres Guell nagy melepetést okozott teljesítményével, hiszen ebben a szakaszban másodikként ért célba honfitársa Coma elõtt. Összetettben a helyzet változatlan: Cyrill Despres az elsõ, Marc Coma a második, Helder Rodrigues a harmadik.

10. szakasz: Iquique- Arica. Teljes táv 694 km, ebbõl szelektív: 377 km.
Ebben a szakaszban a motorosoknál a spanyol Joan Barreda Bort végzett elsõként. Despres és Coma 160 km. után eltévedtek és rossz irányba motoroztak. Néhány km. után megtalálták a helyes utat és folytatták a versenyt, de értékes perceket veszítettek. Így Coma lett a második, Despres pedig harmadikként ért célba. Összetettben azonban még mindig Despres az elsõ, második Coma, harmadik Rodrigues.
Az autósoknál Szalayék a 17. szerezték meg és összetettben pedig a 24. helyen állnak.

9.szakasz: Antofagasta- Iquique. Teljes táv: 565 km, ebbõl szelektív: 556 km.
Kissé hosszabbra sikeredett ez a szakasz, mert néhány helyen mocsárszerû sár volt az útvonalon és ezért elterelték a versenyzõket.
Despres kedden reggel hetedikként rajtolhatott, de minden ellenõrzõ pont között gyorsabb volt társainál. Marc Coma 3,54 perccel mögötte, másodikként végzett. Így összetettben Despres visszaszerezte az elsõ helyet. A pihenõnapon mindketten motort cseréltek ami 15 perces büntetést vont maga után. Összetettben jelenleg Rodrigues áll a harmadik helyen.

8. szakasz: Copiapo- Antofagasta. A teljes táv 722 km, ebbõl szelektív: 477 km.

Coma a rajt után rossz irányban motorozott néhány kilométert, majd változott a helyzet.
Despres-nek balszerencsét hozott az esõs idõjárás. A pálya teljesen felázott és a francia versenyzõ beleragadt a sárba.
A motorosoknál így Marc Coma lett az elsõ. Másodikként a portugál versenyzõ Ruben Faria ért célba a harmadik helyen pedig honfitársa Helder Rodrigues végzett.
Összesítésben az elsõ helyen Coma áll, második Depres, a harmadik Rodrigues.

7. szakasz: Copiapo- Copiapo.
Az autósok között a katari Nasszer al-Attijah gyõzött, pedig reggel a 11. helyrõl indult. Az összetettben még mindig Stéphane Peterhansel vezet.
A Sebestyén Sándor- Bognár József párosnak véget ért a Dakar Rally.
A Dakar Rally szabályzatának értelmében a versenyzõknek egy szelektív szakaszon maximum három ellenõrzõpontot szabad kihagyni. A magyar versenyzõk a Copiapo- Copiapo szakaszon túl sok GPS-pontot hagytak ki, amiért a szervezõk reggel már nem engedték õket rajthoz állni.
Szombaton a motorosok között Marc Coma nyerte meg a Dakar Rally 7. szakaszát.
Az összekötõ szakaszon Coma megelõzte Depres-t és 2 perccel jobb idõt motorozott. Az összesítésben így már kevesebb, mint 8 perc a hátránya Coma-nak Cyril Despres-vel szemben. Vasárnap "hivatalos" pihenõnapjuk volt a versenyzõknek.

6. szakasz: A szervezõk a rossz idõjárási körülmények miatt törölték a Dakar Rally 6. szakaszát.
A chilei hatóságok az Andok- hegységben uralkodó esõzés és havazás miatt lezárták a 4700 méter magasan fekvõ San Francisco átjárót. A versenyzõk konvojban teszik meg a Fiambala és Copiapo közötti szakaszt.

Az 5. szakasz Fiambala- Copiapo.

Autós eredmények:
1. Krzysztof Holowczyc (lengyel, Mini) 2:10:51 ó
2. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 1:01 p h.
3. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 3:52 p h.

Motoros eredmények:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 2:28:33 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 1:41 p h.
3. Juan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 12:42 p h.
Összesítésben még mindig Despres vezet, második Coma és a harmadik helyen Helder Rodrigues áll.

4. szakasz: Az idei Dakar 4. szakaszában a SHARK által szponzorált versenyzõ Cyril Despres és Marc Coma áll az élen a motorosoknál.

Motoros kategóriában maximum 450 kcm-es motorokkal lehet versenyezni, a nevezõk között van a SHARK által szponzorált versenyzõ Cyril Despres is.

A 2012-es Dakar Rally több mint 9000 kilométeres lesz és 14 napig tart. A versenyzõk az argentínai Mar del Plata-ból indultak. Áthaladnak az Andok hegységen, Chilén át érintve az óceánt tovább haladnak az Atacama sivatagba. A cél Peru, ide kell eljutni 3 országot érintve annak az ötven versenyzõnek akik között Szalay Balázs- Bunkoczi László, Sebestyén Sándor- Bognár József páros az autóknál, Darányi Zsolt- Hoffman Péter- Vörös Ferenc hármas a kamionoknál képviseli hazánkat.

vissza a hírekhez >>