A motor tíz legnagyobb elõnye az autóval szemben

A motor tíz legnagyobb elõnye az autóval szemben
A motor tíz legnagyobb elõnye az autóval szemben
2010.03.12.

A magam részérõl hosszú ideig a helyváltoztatás bizonyos esetekben nélkülözhetetlen eszközének tekintettem csupán az autókat. Amennyiben tehettem, mindig motorral közlekedtem. Akad barátom, akinek nincs is autója, egész évben két keréken megy mindenhova. Jobban belegondolva rengeteg racionális érv szól amellett, hogy ne csupán motorozás iránti szenvedélyünk okán pattanjunk kedvencünk nyergébe. Íme a lista.

Az autózás is tud élvezetes lenni, na de a motorozás!
Az autózás is tud élvezetes lenni, na de a motorozás!

1. Sokkal kisebb a helyigényük. Nem csupán az utakon foglalnak kevesebb helyet, parkolásnál vagy otthon a garázsban is. Amenniyben kicsi a garázsod, minden további nélkül tarthatsz akár négy motort is különbözõ célokra.

2. Kevesebb üzemanyagot használnak fel. A kis hengerûrtartalmú, városi gépek 2-3 literrel is elmennek 100 kilométerenként - ezt egyelõre semmilyen autó nem tudja produkálni.

Még hogy nem lehet egész évben motorozni!
Még hogy nem lehet egész évben motorozni!

3. Nagyságrendekkel jobb a menetdinamikájuk. Az átlagos középkategóriás motorok is dinamikusabbak a jobb sportkocsiknál. Igaz, van négykerekû, amely felveszi a versenyt akár egy Hayabusával is, ezek azonban 10-20-szor annyiba kerülnek.

4. Alacsonyabb a bekerülési költségük. Még egy veterán, vagy igényes új motor is megvásárolható egy középszerû használt autó árából. Így magasabb színvonalú motorkerékpárt tudsz vásárolni ugyanabból a pénzbõl, mintha autóra költenéd.

5. Töréskár vagy felújítás esetén is kevesebb pénzzel számolhatunk: még egy idomos gépet is sokkal kevesebbe kerül átfényezni, mint a legkisebb autót is.

Közel a természethez
Közel a természethez

6. Motorozás közben közelebb kerülünk a természethez. Érezzük a növények, állatok, esetenként a mezõgazdaság illatát, többet szippanthatunk be a friss hegyi levegõbõl. A belsõ keringtetés soha nem zár el bennünket a külvilágtól. (Igaz, a Hungária Körúton ez nem biztos, hogy elõnyös.)

7. A motorosok érzékei, koordinációjuk sokkal jobb, mint az autósoké. Gondoljunk bele: motort vezetni önmagában összetettebb feladat, hiszen mindkét kezünk és lábunk számos folyamatot végez párhuzamosan, a kormányzástól függetlenül. Ezen kívül egyensúlyérzékünk is fejlõdik.

8. A motorkerékpárok vezetõi sokkal kevesebb balesetet okoznak vezetés közbeni mobiltelefonálás miatt, mint az autósok. Kézben tartott mobillal pedig szinte soha nem láttunk még motorost!

Remek módszer az ismerkedésre...
Remek módszer az ismerkedésre...

9. A legalkalmasabb eszköz a hölgyutassal való közelebbi megismerkedésre. Hogy az intim testrészeket letapogassuk, elegendõ egy intenzívet fékezni, hátunkkal máris mindent érzünk!

10. Nektek mi lenne a lista tizedik eleme?

vissza a hírekhez >>