A Michelin a MotoGP hivatalos gumiszállítója 2016-tól

A Michelin a MotoGP hivatalos gumiszállítója 2016-tól
A Michelin a MotoGP hivatalos gumiszállítója 2016-tól
2014.06.14.

2015 végén lejár a Bridgestoneos együttműködés, május elején a Dorna és az FIM tendert írt ki a MotoGP gumik beszállítói szerepére, ahol a Michelin lett a győztes, vagyis a francia gyártó hat év után visszatér a MotoGP-be.

Bár Javier Alonso, a Dorna ügyvezetője korábban arról számolt be, hogy több gyártóval, a Michelinnel, a Pirellivel, a Dunloppal, és a Bridgestone-nal is tárgyalnak a 2016-tól esedékes új gumibeszállítói együttműködés lehetőségeiről, a konkrét tender iránt három gyártó (a Michelin, a Pirelli és a Dunlop) mutatott érdeklődést, majd végül egyetlen egy, a francia Michelin adta le pályázatát a május 22-i határidőig, így az nyerte el a MotoGP hivatalos gumibeszállítója címet. A szerződés a 2016-os szezonban lép életbe.

A Michelin 2008-ban szállt ki, mikor a Dorna áttért az egyetlen beszállító modellre, akkor úgy vélték, ha nincs verseny, őket nem érdekli a dolog. Ez a nézet azóta úgy tűnik, számukra is meghaladottá vált.

Michelin MotoGP 2016

A helyzet érdekes kérdéseket vet fel az együttműködés anyagi oldalát tekintve. Állítólag a Bridgestone évi 22 millió eurót fizetett a Dornának a szerződésért, de így, hogy a Bridgestone visszalépett, és a Michelin egyetlen indulóként nyerte el a feladatot, elképzelhető, hogy kedvezőbb feltételekkel kapta meg a címet. Erről nem valószínű, hogy a nagyközönség értesülni fog, az igénybe vehető gumimennyiség és a választék azonban még érdekes és tisztázatlan kérdések. A Dorna több gumit szeretne a versenyekre, és még többet a tesztekre.

A tesztelések folytatódnak, az első hivatalos találkozás a Michelin és a MotoGP motorok és pilóták között a 2015-ös sepangi teszt alkalmával várható.

(forrás:motorinfo online)

vissza a hírekhez >>